Voiko öljyä syövän auton tuhansien eurojen moottoriremontin hoitaa halvalla huuhteluaineella? IS kaivoi esiin esimerkin

Julkaistu:

Autotekniikka
Jopa 7000 euron hintaisen moottoriremontin väitetään olevan ainoa lääke VW-konsernin öljyä syöviin ongelma-autoihin. Mutta voisiko ongelmasta selvitä sittenkin hiukan halvemmalla?
Tunnettua on, että VW-konsernin ennenaikaisesti öljysyöpön ja suunnitteluvirheellisen EA888-tyypin TSI- tai TFSI-moottorin korjaaminen voi maksaa merkkikorjaamolla jopa 6000-7000 euron verran.

Villillä moottorikoneistamolla hommasta selviää halvemmalla, mutta käytetyn Audin, Seatin, Skodan tai VW:n öljynkulutusremontille voi joka tapauksessa tulla pahimmillaan hintaa jopa koko auton arvon verran.

Tämä pistää asian kanssa painivan kuluttajan taatusti harkitsemaan myös niin sanottuja muita vaihtoehtoja.

Mielessä saattaa käydä esimerkiksi se, voisiko ratkaisuna sittenkin toimia - moottorin mekaanisesta vaurioasteesta toki riippuen - esimerkiksi muutaman satasen hintainen moottorinpuhdistuskäsittely?

Kyseisen moottorin öljynkulutusongelman juurisyynä kun ovat nimenomaan karstasta tukkiutuvat männänrenkaiden öljynvirtausaukot.

Kysyimme asiasta moottorinpuhdistustuotteita valmistavan saksalaisen Liqui Molyn käyttöteknikko Dietmar Schidiltä, jolla olikin heti esittää tuore esimerkkitapaus.

– Kuljettaja valitteli jatkuvasti kasvavaa öljynkulutusta, joka oli loppuvaiheessa 1,5 litraa tuhatta kilometriä kohden. Audi-korjaamo arvioi korjauskustannuksiksi 4700 euroa, Schid aloittaa eteensä hiljattain tulleesta vuosimallin 2011 Audi A5 2.0 TFSI:n tapauksesta.

Koska kyseisellä autolla oli jo ikää sekä takana 81435 kilometriä, korjaamo arvioi täysremonttia huomattavasti halvemman keinon eli moottorin perusteellisen puhdistuksen riittävän.

Osittaisesta kemiallisesta puhdistuksesta olisi ollut mahdollista selvitä vain muutamalla satasella, mutta Audiin valittiin varmuuden vuoksi moottorin mahdollisimman täydellinen lisäaine- ja öljynvaihtokäsittely, jolle tuli hintaa noin 900 euroa.

Sen puitteissa moottori käsiteltiin ensin bensiinijärjestelmän puhdistusaineella, jolla polttoaineen ruiskutuksen puhtaus varmistettiin.

Tämän jälkeen Schid laittoi autoon lietettä ja kerrostumia irrottavaa moottorinhuuhteluainetta, jota lisätään öljyyn juuri ennen öljynvaihtoa.

Vaihdettuun öljyyn lisättiin vielä moottoria kemiallisesti suojaavaa lisäainetta, minkä lisäksi Audin imujärjestelmä puhdistettiin kaasuläpän puhdistusaineella.


– Lyhyen testiajon jälkeen puristuspaine mitattiin uudelleen, ja sen havaittiin parantuneen kaikissa neljässä sylinterissä 0,5–1,5 baaria. Endoskoopilla suoritetussa tutkimuksessa havaittiin, että palamistila oli huomattavasti aiempaa puhtaampi eikä männänpäissä enää ollut märkiä kohtia, Schid sanoo.

Audin omistaja on nyt ajanut puhdistuksen jälkeen autollaan Schidin mukaan 600 kilometriä ja öljynkulutus on ollut lähellä nollaa.

Siitä ei kuitenkaan pääse mihinkään, että kyseisen Audin männänrenkaat ovat luonnollisesti yhä suunnitteluvirheelliset eli auton öljynkulutusongelma tulee todennäköisesti toistumaan ennemmin tai myöhemmin.

Kyseisen jo seitsenvuotiaan auton käyttöikää lisäainekäsittely kuitenkin mitä suurimmalla todennäköisyydellä pidensi – mahdollisesti jopa niin paljon, että Audilla riittää moottoriremonttia vaatimatonta käyttöarvoa vielä seuraavankin 80000 kilometrin verran.

Sen jälkeen esimerkin auto onkin jo 14 vuotta vanha ja saksalaisittain (Saksassa autokannan keski-ikä on nyt noin 9,3 vuotta) lähinnä enää ulkomaille tai kierrätykseen myytävää romua.

– Lisäaineet eivät ole mitään ihmeaineita, jotka pystyisivät palauttamaan (mekaanisesti) rikki menneen moottorin toimintakuntoon. Mutta ne ovat hyödyllisiä kemiallisia työkaluja, Dietmar Schmid päättää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt