Kuinka robottiauto selviää lumisella älytiellä? Testit alkavat Lapissa - Autot - Ilta-Sanomat

Kuinka robottiauto selviää lumisella älytiellä? Testit alkavat Lapissa

Muonion seudulla robottiauto joutuu ottamana huomioon myös paikallisen eläinkannan.

Julkaistu: 9.11.2017 19:20

Uusi älytie mahdollistaa robottiautokokeilut.

Robottiauton voi nähdä Muonion älytiellä joulukuussa.

–Testien alkuvaiheessa autoa ajaa ihminen, mutta myöhemmin auto ajaa automaattisesti muun liikenteen seassa ilman kuljettajaa, Sensible4n toimitusjohtaja Harri Santamala sanoo.

Aurora-älytie vihittiin tällä viikolla. Valtatiellä 21 sijaitseva kymmenen kilometrin (Pahtonen–Puthaanranta) älytie mahdollistaa älyliikenteen ja ennakoivan tiestön kunnonhallinnan kokeilut tarjoamalla fyysistä infrastruktuuria ja tietopalveluita testien tueksi.

– Nyt näemme, miten automaattinen ajaminen vaikuttaa tiestöön ja mitä se edellyttää tien talvikunnossapidolta. Erityisesti viranomaisilla, jotka suunnittelevat, rakentavat ja ylläpitävät tieverkkoa, on nyt mahdollisuus saada tietoa hyödynnettäväksi tieverkon hoidosta ja hallinnasta, kertoo Auroran verkostojohtaja Reija Viinanen.

Viranomaisen lisäksi hyötyy asiakas.

– Tiestä ja olosuhteista saatavaan reaaliaikaiseen tietoon pohjautuvat palvelut tien käyttäjille ovat älyliikenteen kulmakiviä. Tavoitteena on turvallinen ja sujuva liikenne, Viinanen korostaa.

Tiestä ja sen ympäristöstä kerättävä data on vapaasti toimijoiden käytettävissä Liikenneviraston Digitraffic-palvelun kautta. Testaaminen voi kohdistua esimerkiksi ajoneuvojen paikantamiseen tilanteessa, jossa tien peittää lumi ja jää.

Älytie on osa Aurora Borealis -älyliikennekäytävää, joka alkaa Kolarista ja jatkuu Norjan puolelle Tromssaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?