Autoala nosti autoveron poiston jälleen esille – ”Ei voi olla niin, että ensin säädetään tiukat päästötavoitteet”

EU-komission julkaisi eilen autonvalmistajia koskevat uusien henkilö- ja pakettiautojen hiilidioksidipäästötavoitteet vuosille 2025 ja 2030.

Autoteollisuus on Euroopan suurin T&K-investoija noin 45 miljardin euron vuosittaisella panostuksella. Jatkossa summa tulee kasvamaan, sillä vaihtoehtoisten voimanlähteiden kehitystyö vaatii valtavia investointeja.

9.11.2017 9:32

Autoteollisuutta Suomessa edustava Autotuojat ja -teollisuus ry pitää tavoitteita äärimmäisen kunnianhimoisina.

– Komission asettama 30 prosentin päästövähennystavoite on erittäin kunnianhimoinen – etenkin, kun lähtökohtana on sinällään jo haasteellinen vuosien 2020-2021 tavoite, jossa autovalmistajan EU-markkinoille saattamien uusien autojen keskimääräinen päästö ei saa ylittää 95 g/km, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Toisaalta autoala pitää erittäin viisaana, ettei Komissio asettanut autonvalmistajille kiintiöitä sähköautojen valmistamiseksi, vaan pitäytyi tekniikkaneutraalissa lähestymistavassa.

Moni EU-maa, Suomi mukaan lukien, vaati tällaisia kiintiöitä. Vaatimus oli autoalan mielenstä lyhytnäköinen, sillä kiintiöt olisivat voineet johtaa jopa vanhojen ja käytettyjen autojen kysynnän kasvuun, johtuen muun muassa siitä, että sähköautot ovat vielä pitkään selvästi polttomoottoriautoa kalliimpia sekä valmistaa että kuluttajan hankkia.

– Ei voi olla niin, että ensin säädetään tiukat kansalliset päästötavoitteet ja sen jälkeen yritetään sälyttää talkoista huolehtiminen elinkeinoelämän harteille. Esimerkiksi meillä Suomessa on keinovalikoimasta käyttämättä vielä monta tehokasta päästövähennyskeinoa, yhtenä vaikuttavimmista autokantamme vanhana ja saastuttavana pitävän autoveron hallittu poistaminen, Kallio jatkaa.

Nyt tehty päätös tekniikkaneutraaliudesta tarkoittaa sitä, että EU ei sido käsiään yhteen teknologiaan eli sähköautoihin, vaan antaa itse päästöjen olla ohjaava tekijä: mitä enemmän autoteollisuus nollapäästöisiä valmistaa, sitä parempi mahdollisuus sillä on saada pieniä helpotuksia koko mallistoaan koskevissa erittäin kireissä päästötavoitteissa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?