Otatko riskin ratissa vai tilaatko taksin? Näin paljon keskituloinen maksaa jäätyään kiinni maistissa

Julkaistu:

JOS OTAT...
Julkisella liikennevälineellä töihin vai riskin kautta omalla autolla?
Tätä pohdintaa käydään näinä viikkoina mahdollisesti kiihkeämmin kuin muina vuodenaikoina, sillä kosteaksi kiihtyvä pikkujoulukausi on alkamassa.

– Juhlapaikalle kulkeminen ja sieltä poistuminen kannattaa miettiä jo etukäteen. Selkeintä on jättää oma auto talliin ja napata alle taksi tai liikkua julkisilla, jotta kulku juhlista kotiin sujuisi mahdollisimman turvallisesti. Myös ennakkoon sovittu, selvä kuski toimii hyvin, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen muistuttaa.

– Varsin tyypillinen tilanne on se, että taksilla kotiin mennyt juhlija lähteekin ajamaan heti aamusta. Sitten ihmetellään, että miten se 0,6 promillea voi vieläkin olla veressä. Promillet eivät katoa muutaman tunnin unilla mihinkään, Heiskanen sanoo.

Riskinottoa voi miettiä myös myös oman lompakkonsa kautta. Esimerkiksi 15 kilometrin taksimatka juhlapaikalta kotiin maksaa reilut kolmekymppiä, kun taas rattijuopumuksen kustannukset nousevat ihan toisiin lukemiin.

Vakuutuskorvausten menetys, ajo-oikeuden menetys, vankeustuomio, tuomioistuimen käsittelykulut sekä päiväsakot voivat kaduttaa loppuelämän ajan. Jos humalassa ajanut kuski selviää sakoilla, Liikenneturvan laskelman mukaan keskituloisen 60 päiväsakosta syntyy 1 740 euron maksumääräys. Päälle tulee tuomioistuimen käsittelykuluja yli 500 euroa.

Jos maistissa ajaessa sattuu vahinko, vakuutus ei korvaa.

Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kokoaikatyötä tekevien palkansaajien yleisin kokonaisansio oli 2 500 euroa kuukaudessa vuonna 2016.

Sakkoja tai vankeutta

Rattijuopumukseen syyllistynyt kuljettaja tuomitaan sakkoon tai enintään kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen. Törkeästä rattijuopumuksesta rangaistus on vähintään 60 päiväsakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Mahdolliset vamman- tai kuolemantuottamukset lisäävät rangaistuksen kokonaismäärää.

Rattijuopumukseen syyllistynyt määrätään myös ajokieltoon. Ajokielto voi olla enintään viiden vuoden pituinen.

Lähde: Poliisi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt