Bensa- ja dieselautojen verotus uhkaa koventua enemmän kuin on kuviteltukaan – Yle: Päätösehdotus tänään

Suomi on laskenut liikenteen massiivisissa päästötavoitteissa paljon sen varaan, että Euroopan autoteollisuus ryhtyy valmistamaan minimaalisen pienipäästöisiä autoja. Nyt niin ei ehkä odotetussa mittakaavassa käykään, kertoo Yle.

EU:n komission odotettavissa olevassa esityksessä uusien autojen keskimääräiset CO2-päästöt putoaisivat vuoteen 2030 mennessä hybridiluokkaan eli 64–75 gramman tienoille. Luku on selvästi pienempi kuin liikenne- ja ympäristöministeriössä on toivottu.

Kuvion taustalta löytyvät Suomen viime vuonna hyväksymät EU-tason päästövähennystavoitteet, joista suurin osa kohdistuu Suomessa nimenomaan liikenteen hiilidioksidipäästöihin.

Poliittiset päättäjät ja virkamiehet laskivat tavoitteen saavuttamisessa paljon paitsi biopolttoaineisiin, mutta myös sen varaan, että Euroopan autoteollisuus alkaa valmistaa huomattavan vähäpäästöisiä uusia autoja.

Ylen siteeraamien lähteiden mukaan autoteollisuuden lobbarit ovat kuitenkin päässeet vaikuttamaan päätöksentekoon niin paljon, että EU:n komissio on käsitellyt jo muun muassa vuoden autoteollisuutta koskevien vuosien 2025-30 velvoitteiden ja tavoitteiden selkeää lieventämistä.

Suomen kannalta tällainen päätös aiheuttaisi suuria paineita muun muassa polttoaineverojen korottamiseen.

Tämä johtuu siitä, että jos tulevaisuudessa meillä rekisteröitävien keskimääräisten uusien autojen päästöt eivät laskekaan odotetusti, EU:lle jo luvattujen kansallisten päästötavoitteiden saavuttamiseksi pitää ottaa käyttöön entistä rajumpia toimia.

Päästöjen vähennystarpeeksi sovittiin eri EU-maiden kanssa vuoden 2016 kesällä erilaisia prosenttilukuja, jotka vaihtelivat 0-40 prosentin välillä. Suomelle asetettiin lähes suurin mahdollinen eli 39 prosentin vähennystavoite, josta suurin osa kohdistuu liikenteeseen.

– Se tarkoittaisi sitä, että meidän pitäisi entisestään pohtia sitä, miten liikenteen päästövähennystavoitteisiin päästään, liikenneministeri Anne Berner (kesk) vahvistaa Ylelle.

Käytännössä liikenteen päästöjä voi leikata muun muassa vanhaa autokantaa hävittämällä, mikä onnistuu helpoiten polttoaineverotusta kiristämällä sekä nostamalla suuripäästöisten autojen käyttöveroja.

Kansalaisia pitäisi myös saada autoilun sijasta käyttämään julkisia, kävelemään ja pyöräilemään vieläkin enemmän kuin on suunniteltu.

Porkkanapuolella mukaan voisivat tulla kaikkein pienipäästöisimpien autojen verotason laskeminen sekä esimerkiksi sähköautoille suunnatut uudet erityistuet.

Yle kertoo myös, että Bernerin mukaan komission esityksen sisällöstä riippumatta Suomen on joka tapauksessa ”kiristettävä tahtia muun muassa autokannan uudistamiseksi”.

EU:n komission hiilidioksidipäästöjä koskeva asetusehdotus on määrä julkaista tänään keskiviikkona noin puolilta päivin Suomen aikaa. Ilta-Sanomat seuraa tilannetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?