Oletko jo testannut, kuinka hyvin tunnet liikennemerkit? – vuoropysäköintimerkit monille hepreaa - Autot - Ilta-Sanomat

Oletko jo testannut, kuinka hyvin tunnet liikennemerkit? – vuoropysäköintimerkit monille hepreaa

Tieliikennelain kokonaisuusuudistus tuo pian myös uusia liikennemerkkejä. Tunnistatko olemassa olevat?

26.12.2017 13:48

Jokaisen autoilijan ja tielläliikkujan tulisi tuntea liikennemerkit. Totuus on kuitenkin toinen, sillä muutamien merkkien säännöt ovat pahasti hakusessa.

Nyt on kyse pysäköintiin liittyvistä liikennemerkeistä, joista muutama näyttää oleva melko kinkkinen.

Tunnetko pysäköintikieltomerkin, jonka sisään on ilmestynyt kaksi valkoista pystyviivaa?

Entä merkityksen pysäköintikieltomerkille, jonka alapuolelle on lisätty kilpi ”24h”?

Jos et tiedä, et ole yksin

Pysäköinti kielletty parillisina päivinä.

Jos et tiedä noiden merkkien sääntöjä tai olet epävarma, et ole yksin. Tämä käy ilmi älypuhelinta hyödyntävää pysäköintipalvelua myyvän EasyPark Suomen autoilijoille tekemästä kyselytutkimuksesta.

  • Katso jutun alussa olevalta videolta pysäköintiliikennemerkit, jotka saavat autoilijat raapimaan päätään. Tunnetko sinä ne?

EasyParkin tutkimus kertoo, että 40 prosenttia vastaajista ei tunne edellä mainittua kahden valkoisen viivan pysäköintikieltomerkkiä.

Jopa 84 prosentille vastaajista 24 tunnin lisäkilven merkitys avautuu väärin tai ei lainkaan.

Ne täysin turhat parkkisakot

EasyPark Suomen teettämä liikennemerkkikysely toteutettiin syyskuussa 2017. Kyselyyn vastasi 1 000 ajokortin omistajaa. Vastaajista 498 oli naisia ja 502 miehiä.

Kyselyn tuloksista käy kuitenkin vääjäämättä ilmi,että pysäköintiin liittyvät perusmerkit ovat autoilijoita selkeitä. Pysäköinti kielletty ja pysähtyminen kielletty -merkkien pääsäännön tietää 94 prosenttia vastaajista.

 Todennäköisesti moni välttyisi turhilta parkkisakoilta.

Mutta monet muut pysäköintisäännöt ovat autokoulun jälkeen kadonneet muistista tai uudemmat merkit ovat jääneet opiskelematta. Erityisesti perusmerkkeihin liitettyjen lisäkilpien viesti saattaa olla tuntematon.

– Harmillista, että merkkien merkitys on todella monella unohtunut. Uusintaopiskelun jälkeen liikenteessä olisi turvallisempaa ja samalla syntyisi vähemmän turhasta pyörimisestä aiheutuvia päästöjä, EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson sanoo.

– Siitä puhumattakaan, että todennäköisesti moni välttyisi turhilta parkkisakoilta.

Helsingissä harvinaisia

Moni autoilija joka ei tunnista vuoropysäköintimerkkejä uskoo, että ne ovat tulleet voimaan vasta omien autokouluopintojen jälkeen. Se saattaa olla totta, mutta uusia ne eivät ole, vaan jo 45-vuotiaita.

– Vuoropysäköintimerkit ovat tulleet pykäliin mukaan jo 1972, Liikenneviraston liikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman sanoo.

Niiden tuntemattomuus varsinkin pääkaupunkiseudun autoilijoille johtunee siitä, että niitä ei ole alueelle juurikaan sijoitettu.

– Helsingissä vuoropysäköintimerkkejä on vain Tattarisuon koealueella. Muualla Suomessa näitä on sijoitettu kaupunkien omien päätösten mukaisesti, Österman tietää.

Testaa alla olevalla 100 sekunnin testillä, kuinka hyvin tunnet muut liikennemerkit!

Jos testi ei näy oikein, voit tehdä sen täältä.

EDIT 10.11.: Videossa ollut liikennemerkkivirhe korjattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?