Trafi tiukentaa katsastusohjeita 5/2018 alkaen – hylky ja ajokielto napsahtavat jatkossa entistä herkemmin

Julkaistu:

Katsastus
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on antanut lukuisia uusia ohjeita ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteista.
Uuden määräyksen suurin periaatteellinen muutos koskee päästöjen mittaamista, jonka lisäksi myös hylkäys- ja ajokieltovikojen perusteita tarkennetaan.

Jatkossa bensiinimoottorilla varustetun ajoneuvon joka on otettu käyttöön 10 vuoden sisällä katsastuspäivästä, pakokaasupäästöt tarkastetaan nykyisestä menettelystä poiketen merkkivalon oikeanlaisesta toiminnasta ja lukemalla ajoneuvon OBD- järjestelmän vikamuisti.


Hylkäysviaksi päästömittauksessa määritellään tällöin merkkivalon virheellinen toiminta sekä osa auton vikamuistissa olevista vikakoodeista.

Sama menettelymuutos koskee 1.9.2016 jälkeen käyttöön otettuja dieselautoja, joiden osalta Trafi arvioi päästövikahavaintojen kasvavan.

Toisaalta uudehkojen dieseleiden katsastuksessa tapahtuvia moottorivaurioita ei tarvitsisi pakollisen moottoria rasittavan savutusmittauksen poistumisen vuoksi enää pelätä siinä määrin kuin ennen.

Edellä mainittuja vanhempien ajoneuvojen pakollisiin päästömittauksiin ei ole tulossa muutoksia.

Osa korjauskehotuksista muuttuu hylkäysperusteiksi...

Uuden määräyksen myötä myös joukko katsastuksessa havaittuja vikoja joista on aiemmin tullut korjauskehotus, muuttuu hylkäysvioiksi.


Tällaisia ovat esimerkiksi heijastimien tai rekisterikilven valaisimen puuttuminen sekä vaurioitunut rekisterikilpi, jotka luokitellaan toukokuusta alkaen hylkäykseen johtavaksi viaksi aiemman korjauskehotuksen sijaan.

Myös sekarengastuksen ja liikennevakuutuksen puuttumisen ainoa vikaluokittelu on jatkossa hylätty.

Sama tulee koskemaan tilannetta, jossa luvanvaraisessa liikenteessä olevan ajoneuvon rekisterikilvessä eli ole pakollista oranssia tunnistereunusta.

...ja hylkäykset ajokielloiksi

Ajokieltovikoihin puolestaan lisätään uusissa ohjeissa mm. renkaiden kulutuspinnan urasyvyyden 1,6 millimetrin rajan alittaminen sekä tuulilasin ”liikenneturvallisuutta merkittävästi vaarantava” vaurioituminen.

Lisäksi yksityiskohtien osalta esimerkiksi vetolaitteet -kohtaan on voimassa olevaan ohjeeseen nähden lisätty useita kytkentälaitteiden vikoja.


Myös nykymääräyksestä puuttuvat led-valaisimet otetaan ensi vuodesta eteenpäin katsastuksessa huomioon; ledit katsotaan kokonaan toimimattomaksi, jos valaisimen yksittäisistä ledeistä yli 1/3 on pimeänä.

Pitkien vikalistojen osalta samaan ryhmään kuuluva useampi vika tai puute taas luokitellaan jatkossa herkemmin tulkinnaltaan entistä vakavammaksi kokonaisuudeksi.

Määräaikaiskatsastusvelvollisuus ja sitä myöten myös uudet katsastusohjeet koskevat kaikkia autoja (M- ja N-luokan ajoneuvot), kevyitä nelipyöriä (L6e-luokan ajoneuvot), raskaita nelipyöriä (L7e-luokan ajoneuvot), traktoreita (T-luokan ajoneuvot) sekä muita auton perävaunuja kuin kevyitä perävaunuja (O2-, O3- ja O4-luokan ajoneuvot).

Uunituore ajoneuvolaki helpottaa jatkokiristysten säätämistä

Ensi vuoden toukokuussa eli 20.5.2018 voimaan astuvat katsastusmääräyksen muutokset on valmisteltu Trafissa virkatyönä eikä niistä oteta enää vastaan lausuntoja.

Oman mausteensa katsastussoppaan tuo myös kesäkuussa muuttunut ajoneuvolaki, jonka puitteissa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi saa jatkossa muuttaa määräaikaistarkastuksen tarkastuskohteista ja tarkastusmenetelmistä annettuja ohjeita entistä kevyemmällä menettelyllä eli itsenäisesti.

Aiemmin katsastusmääräysten muuttamiseen vaadittiin valtioneuvoston asetus.

Ota kantaa

Tervehditkö uusia katsastusmääräyksiä ilolla?

Kyllä 8% En 81% Aivan sama 11%
Ääniä yhteensä 68936

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt