IS:n lukijat liikennemerkkien uudistushankkeesta: ”Kyllä huomaa, miten hyvin on asiat meillä” - Autot - Ilta-Sanomat

IS:n lukijat liikennemerkkien uudistushankkeesta: ”Kyllä huomaa, miten hyvin on asiat meillä”

Liikennemerkkien uudistus jakaa kansan kahtia. Selkeys kerää kehuja, mutta turhaa rahan kulumista pelätään. Joku asiaa kommentoinut rakentaa sentään siltaa äärinäkemysten välille.

20.10.2017 21:32

Liikennemerkkien ihmishahmoihin ollaan parhaillaan valmistelemassa uudistushanketta, jonka tarkoituksena on häivyttää sukupuoliroolit liikennemerkeistä. Asiaan liittyvä lakimuutos etenee loppuvuonna eduskuntakäsittelyyn.

Konsulttityönä toteutettava uudistushanke on herättänyt paljon tunteita ja siitä on käyty vilkasta keskustelua Ilta-Sanomien verkkosivujen kommentointiosioissa. Kommenteissa ovat korostuneet sukupuolineutraalisuus sekä uudistuksen kustannukset. Uusien merkkien selkeys on saanut osakseen paljon kehuja.

Seuraavassa lukijoiden esille nostamia argumentteja.

Hiihtolatu näyttää tältä liikennemerkissä.

– Uudet ovat kaiketi kone­luet­tavam­pia. Itse en liikenteessä ole pohtinut merkkejä niin paljon että kokisin uudet tai vanhat paremmin maailmankatsomukseeni sopiviksi. Liikennesääntöjähän niillä osoitetaan ja mielellään selkeästi eikä näkemyksiä. Maksaahan se vanhojenkin merkkien uusiminen ihan samalla lailla kuin se että eräällä kerralla laitetaan uudenmallinen kyltti, Riittävä info kehuu.

Myös selkeyttä kehuttiin.

– Osa näyttää selkeämmältä kaukaa katsottuna. Mitä vähemmän turhia yksityiskohtia liikennemerkissä, sukupuoleen liittyen, sitä nopeammin silmät havaitsevat eikä turhaa tarvitse katsoa, onko siinä jotain erityistä tarkempaa informaatiota, kuin vain, että pitää varoa ihmisiä tai eläimiä. Mitä nopeammin merkin ymmärtää, sitä nopeammin katse siirtyy pois merkistä varsinaiseen liikenteeseen, Anonyymikäs sanoo.

– Nykyaikaisemman näköisiä nuo uudet, sopivan pelkistettyjä. Sillä nyt ei niin väliä mitä sukupuolta niissä on, vai onko kumpaakaan, Gin sanoo.

Moitteita

Jalkakäytävä modernisoidaan ehdotuksen mukaan näin.

– Taas on haaskattu rahaa aivan turhaan. Paljonkohan maksoi tämäkin leikki? Lii­kenn­eturval­lisuus ei parantunut sitten ei yhtään, Herra Hakkarainen sanoo.

Moni asiaa kommentoinut lukija pelkää uudistukseen kuluvan rahaa ihan turhaan.

– Aivan naurettavaa. Olisiko tähän älyttömyyteen suunnatut rahat voitu suunnata johonkin älylliseen toimintaan? Esimerkiksi teiden kunnostamiseen?, Äly hoi kertoo.

Ovatko sukupuolineutraaleja sittenkään?

– Aikoinaan lapsista varoittava liikennemerkin kuva vaihdettiin juoksevista lapsista käveleviin lapsiin vää­rin­ymmär­ry­ksen vuoksi. Nyt sitten palataan takaisin ajatukseen, että tässä lapset voivat juosta tien yli, Ei hyvä -nimimerkki kertoo.

Pohtiviin sillanrakentajiin ääripäiden välillä kuului Muudan mummeli.

Merkki kertoo siitä, että nastarenkaat ovat kielletyt.

– Onhan ne nykyiset ihan 50-lukuisen nostalgisia. Kuinka monella tytöllä nykyisin on puuvillakankaasta hame ja esiliina? Kaipa niitä muutetaan sitä mukaan, kun vanhat menevät huonoiksi, tuskin nyt sentään pelkästä muuttamisen ilosta. Hauska huomio tuo hirvien muoto. Ollaan itsekin nähty että ne on naapurimaissa erilaiset, ruotsalainen hirvi pelkää autoja, hän pohtii.

Hirvestä on syytä varoittaa.

– Kyllä huomaa miten hyvin asiat on meillä, kun näin pienistä asioista saadaan ongelma. Jos olisi nälänhätä ei varmaan mietittäisi mitä sukupuolta edustaa liikennemerkin hahmot, nimimerkki Q sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?