Tässä on Keravan superkallis parkkiruutu – nyt puhuu ParkkiPatelle oikeudessa hävinnyt kansalainen

Julkaistu:

RATKAISU
Oikeudessa parkkikiistansa hävinnyt kutsuu pysäköintiruutuaan Suomen kalleimmaksi parkkipaikaksi.
Keravalainen Seppo hävisi yksityistä pysäköinninvalvontafirmaa vastaan käymänsä oikeustaistelun. Se tarkoitti, että vajaan 3 000 euroa yhteissummaltaan olleet pysäköintivalvontamaksut kohosivat oikeudenkäyntikuluineen noin 9 000 euron hintaiseksi, Sepon hirtehisen huumorin mukaan Suomen kalleimmaksi parkkipaikaksi.

– En ole itse kirjoilla talossa, mutta lähiomaiseni on, ja parkkipaikka on vuokrattu taloyhtiöltä jo vuosia sitten. Parkkipaikkojen vaihdot on aina tehty suullisesti puhelimessa, eikä siitä ole kirjallista sopimusta ollenkaan. Muutaman kuukauden sisällä tuli runsaasti ParkkiPaten antamia sakkolappuja, joiden tulo sittemmin lakkasi. Meni sellainen vuosi, puolitoista kun kaikki oli hyvin, ja sen jälkeen tuli haaste juuri niistä. Kun oikeudenkäyntiprosessi alkoi, alkoi tulla lisää maksulappuja, ja koin tuon painostuskeinona, Seppo pohtii.

– ParkkiPate myös väitti, etten ole reklamoinut laskuista, vaikka olen. Oikeus myös hyväksyi tämän. Reklamaatioita ei voi myöskään enää tehdä sähköpostitse vaan todella monimutkaisesti ParkkiPaten omien sivujen kautta, eikä siitä jää mitään jälkeä omalle koneelleni tai sähköpostiin. Niinpä olen alkanut ottaa kuvakaappauksia reklamaatioista ja lähettää ne myös taloyhtiölle, Seppo sanoo.

– Taloyhtiö väittää, että meille on lähetetty pysäköintioikeuden ilmaiseva, ikkunalle laitettava pysäköintilupa, mutta meille sellaista ei ole koskaan tullut. Tolppiin ja seiniin on "pysäköintitunnuksella"-kyltit liikennemerkkeihin lisätty vasta silloin kun ParkkiPate innostui näistä vaadituista maksuista laputtamaan, Seppo sanoo.


– Olen itse teettänyt ja kiinnittänyt lämpötolppaan autoni rekisterinumeroa ilmaisevan kyltin, jota ParkkiPate ei ainakaan aikaisemmin ottanut huomioon. Voi olla että se kelpasi sen 1½ vuoden ajan kun sakkoja ei tullut, muttei taas sitten sen jälkeen kun sakkoja alkoi tulla oikeudenkäynnin alkaessa. Ilmeisesti he lähtivät oikeuteen ennen kuin ne (sakot) lähtevät vanhenemaan, Seppo aprikoi.

– Reklamaatiosta pitää aina ottaa kuvakaappaukset ja säilyttää sähköpostit. Näyttää nimittäin siltä, että ParkkiPate on huono löytämään reklamaatioita omista järjestelmistään, Seppo sivaltaa.

– Taloyhtiön ja yksityisen pysäköintivalvontafirman keskinäisessä sopimuksessa sanotaan, että taloyhtiö ei maksa palvelusta mitään, vaan ParkkiPate saa kaikki tulonsa pysäköintivirhemaksuista. Mikäli ParkkiPaten toiminta muuttuu laittomaksi sopimuksen voimassaolon aikana, sopimus neuvotellaan uusiksi. Tilaajan ei tule puuttua ParkkiPaten vaatimuksiin. Tätä on kuitenkin jälkikäteen muutettu niin, että taloyhtiö pystyy perumaan annetut parkkisakot, Seppo kertoo.

Taloyhtiö ei ole kuitenkaan näin halunnut tehdä, vaan on vedonnut vain siihen, ettei autossa ole käytetty sen lähettämäksi väittämää pysäköintilupalappua.

– Oikeuden päätöksessä ei kiistetä oikeutta pysäköidä tuolle paikalle, mutta en ala nimeämään ketään muuta, joka autolla on ajanut, sillä sittenhän ParkkiPate on muiden kimpussa, Seppo toteaa.


Seppo nojasi myös oikeudelle antamassaan vastauksessa pysäköintialueen sekavaan kyltitykseen. Pysäköintialueella on kaksi kylttiä, mutta niistä toinen ei Sepon näkemyksen mukaan osoita taloyhtiön paikalle vaan sen ohitse.

Pysäköintipaikalle voi ajaa myös toista kautta, mutta se edellyttää kevyen liikenteen väylän kautta ajamista, joten sen voi tulkita laittomaksi reitiksi, eikä Seppokaan sitä koskaan käytä.

– Oikeus kuitenkin päätteli, että minun olisi pitänyt tietää kyltin olemassaolosta.

– Tuusulan käräjäoikeudessa on parikymmentä tällaista tapausta juuri käynnissä, Seppo sanoo.

Vantaan käräjäoikeuden päätöksen mukaan vastaajan olisi pitänyt olla tietoinen pysäköinnin ehdoista, sillä alue oli merkitty useilla ehtotauluilla. Vastaajalla olisi myös ollut mahdollisuus muuttaa menettelyään ja välttyä maksuilta. Siksi vastaaja on velvollinen maksamaan ehtojen vastaisen pysäköinnin takia hänelle määrätyt valvontamaksut ParkkiPate Oy:lle.

Ilta-Sanomat tavoitteli perjantaina iltapäivällä ParkkiPete Oy:n vastuuhenkilöitä kommentoimaan Sepon lausumia ja oikeudenkäyntiä. Yrityksen keskuksen mukaan ParkkiPeten johtoa voi lähestyä sähköpostiviestillä. IS ei saanut lähettämäänsä sähköpostiviestiin vastausta.

Haastateltavan nimi on hänen pyynnöstään muutettu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt