Autoilijoiden seurantahankkeessa mukana miljardiluokan sveitsiläisfirma – ”erottuu joukosta”

Ilta-Sanomat kävi läpi Liikenne- ja viestintäministeriön satelliittiseurantahankkeen lausunnonantajat. Yksi ajoneuvojen paikantamiseen erikoistunut yritys erottui joukosta.

Lukuisten satelliittialan yritysten näkemys on jo ehtinyt vaikuttaa satelliittinavigoinnin toimenpideohjelman valmisteluun. Sellainen on myös huipputarkkaa paikannustekniikkaa ja tietoliikennettä tuotteissaan yhdistävä U-Blox.

Ministeri Anne Bernerin (kesk) johtamassa Liikenne- ja viestintäministeriössä on parhaillaan käynnissä toimenpideohjelma, jonka tarkoituksena on selvittää hieman kryptisesti ”satelliittinavigointijärjestelmien hyödyntämistä koko Suomessa ja yhteiskunnan kaikilla sektoreilla”.

Mainitun hyödyntämisen keskeisimpiä kohteita on liikenne, mukaan lukien ajoneuvokohtainen satelliittiseuranta.

Satelliittipaikannuksen sekä siihen kytkettyjen maksujärjestelmien avulla Suomessa kulkevaa liikennettä voisi ohjata taloudellisilla kannustimilla ja sanktioilla teknisessä mielessä lähes miten vain.

Samalla sujuisi näppärästi myös autoilijan kilometriperustainen verottaminen.

Satelliittinavigoinnin toimenpideohjelman tuoreimman vaiheen valmistelussa onkin viranomaisten ohella kuultu lukuisia alan yksityisiä yrityksiä, joista huomattava määrä on valikoitunut myös erikseen pyydetyiksi lausunnonantajiksi.

Luottokortin kokoinen sadan euron hintainen laite mahdollistaa jo sentintarkan paikannuksen. Sellaisia ja niihin liittyviä ohjelmistoja valmistaa mm. sveitsiläinen U-Blox.

Ilta-Sanomat sai listan yrityksistä näkemyksiä kolmelta suomalaiselta tietoliikennetekniikan ammattilaiselta. Tehtävänantona oli kommentoida erityisesti autoilijan paikantamiseen erikoistuneita firmoja.

Kukaan IS:lle kommenttinsa antaneista henkilöistä ei halunnut nimeään julkisuuteen. He kaikki nostivat kuitenkin listan merkittävimmäksi yritykseksi hypertarkkaan ajoneuvopaikannukseen sekä ajoneuvojen liittämiseen esineiden internetiin erikoistuneen sveitsiläisen U-Bloxin.

Alan yrityksiltä odotetaan parhaillaan lausuntoa ohjelmaluonnoksesta, jonka yhdeksi keskeisimmäksi toimenpiteeksi on asetettu satelliittitiedon hyödyntämisen edistäminen liiketoiminnassa.

Ammattilaisten näkemyksissä mainittiin muun muassa Suomen parhaiden navigoinnin asiantuntijoiden löytyvän nimenomaan U-Bloxista.

Yritystä tituleerattiin myös koko ajoneuvopaikannusalan suvereeniksi markkinajohtajaksi ja sen osaamista autoteollisuuteen kytköksissä olevassa satelliittinavigoinnissa huipputasoiseksi. Myös yrityksen kasvuhakuisuutta ja suuruutta arvostettiin.

Käytännössä U-Bloxin karkeasti luottokortin kokoisilla ja alle satasen maksavilla langattomilla radiomoduuleilla ajoneuvon paikannus onnistuu olemattomalla virrankulutuksella ja senttimetrien tarkkuudella oikeastaan milloin ja missä tahansa.

Mielenkiintoista on sekin, että paikannuspiirejä ja niihin liittyviä ohjelmistoja valmistava ja kehittävä U-Blox on viime vuosina laajentanut toimintaansa voimakkaasti myös Suomessa. Tästä lopputuloksena yrityksellä on tuotekehityskeskus sekä Espoossa, että Tampereella. Ministeriön dokumenteissa kuultavaksi on erityisesti merkitty yrityksen Suomen yksikkö.

Sveitsin suurimmassa kaupungissa eli Zürichissa pääkonttoriaan pitävän U-Bloxin maailmanlaajuinen liikevaihto oli vuonna 2016 noin 312 miljoonaa euroa.

Markkina-arvoltaan U-Blox lasketaan kokonaisuutena yli miljardin euron kokoisten yritysten joukkoon.

Lue lisää: Ministeriö suunnittelee Suomeen satelliittivalvontaan perustuvia tiemaksuja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?