Autoilijoiden seurantahankkeessa mukana miljardiluokan sveitsiläisfirma – ”erottuu joukosta”

Julkaistu:

Kilometriverohanke
Ilta-Sanomat kävi läpi Liikenne- ja viestintäministeriön satelliittiseurantahankkeen lausunnonantajat. Yksi ajoneuvojen paikantamiseen erikoistunut yritys erottui joukosta.
Ministeri Anne Bernerin (kesk) johtamassa Liikenne- ja viestintäministeriössä on parhaillaan käynnissä toimenpideohjelma, jonka tarkoituksena on selvittää hieman kryptisesti ”satelliittinavigointijärjestelmien hyödyntämistä koko Suomessa ja yhteiskunnan kaikilla sektoreilla”.

Mainitun hyödyntämisen keskeisimpiä kohteita on liikenne, mukaan lukien ajoneuvokohtainen satelliittiseuranta.

Satelliittipaikannuksen sekä siihen kytkettyjen maksujärjestelmien avulla Suomessa kulkevaa liikennettä voisi ohjata taloudellisilla kannustimilla ja sanktioilla teknisessä mielessä lähes miten vain.

Samalla sujuisi näppärästi myös autoilijan kilometriperustainen verottaminen.

Satelliittinavigoinnin toimenpideohjelman tuoreimman vaiheen valmistelussa onkin viranomaisten ohella kuultu lukuisia alan yksityisiä yrityksiä, joista huomattava määrä on valikoitunut myös erikseen pyydetyiksi lausunnonantajiksi.


Ilta-Sanomat sai listan yrityksistä näkemyksiä kolmelta suomalaiselta tietoliikennetekniikan ammattilaiselta. Tehtävänantona oli kommentoida erityisesti autoilijan paikantamiseen erikoistuneita firmoja.

Kukaan IS:lle kommenttinsa antaneista henkilöistä ei halunnut nimeään julkisuuteen. He kaikki nostivat kuitenkin listan merkittävimmäksi yritykseksi hypertarkkaan ajoneuvopaikannukseen sekä ajoneuvojen liittämiseen esineiden internetiin erikoistuneen sveitsiläisen U-Bloxin.


Ammattilaisten näkemyksissä mainittiin muun muassa Suomen parhaiden navigoinnin asiantuntijoiden löytyvän nimenomaan U-Bloxista.

Yritystä tituleerattiin myös koko ajoneuvopaikannusalan suvereeniksi markkinajohtajaksi ja sen osaamista autoteollisuuteen kytköksissä olevassa satelliittinavigoinnissa huipputasoiseksi. Myös yrityksen kasvuhakuisuutta ja suuruutta arvostettiin.

Käytännössä U-Bloxin karkeasti luottokortin kokoisilla ja alle satasen maksavilla langattomilla radiomoduuleilla ajoneuvon paikannus onnistuu olemattomalla virrankulutuksella ja senttimetrien tarkkuudella oikeastaan milloin ja missä tahansa.

Mielenkiintoista on sekin, että paikannuspiirejä ja niihin liittyviä ohjelmistoja valmistava ja kehittävä U-Blox on viime vuosina laajentanut toimintaansa voimakkaasti myös Suomessa. Tästä lopputuloksena yrityksellä on tuotekehityskeskus sekä Espoossa, että Tampereella. Ministeriön dokumenteissa kuultavaksi on erityisesti merkitty yrityksen Suomen yksikkö.

Sveitsin suurimmassa kaupungissa eli Zürichissa pääkonttoriaan pitävän U-Bloxin maailmanlaajuinen liikevaihto oli vuonna 2016 noin 312 miljoonaa euroa.

Markkina-arvoltaan U-Blox lasketaan kokonaisuutena yli miljardin euron kokoisten yritysten joukkoon.

Lue lisää: Ministeriö suunnittelee Suomeen satelliittivalvontaan perustuvia tiemaksuja

Ota kantaa

Kannatatko liikkumiseen liittyvien verojen keräämistä satelliittivalvonnan avulla?

Kyllä, varauksetta 4% Kyllä, mutta vain jos verotaso laskee 11% En missään nimessä 85%
Ääniä yhteensä 13065

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt