Autot

Trafi selvittää harrasteajoneuvoille omaa erillistä rekisteriä – aloite tullut kokoomuksesta

Julkaistu:

Ajoneuvorekisteri
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi selvittää parhaillaan uuden harrasteajoneuvorekisterin perustamista ja moottoriurheilukäytössä olevien autojen rekisteröinnin byrokratian keventämistä.
Hankkeen takaa löytyy kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen, jonka aloite harrasteajoneuvorekisterin perustamisesta on saanut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriltä (kesk) seuraavan kirjallisen vastauksen:

Harrasteajoneuvotoiminta on tärkeä osa liikennekulttuuriamme, jolle ministeriö haluaa luoda suotuisat toimintaedellytykset.

Ministeriö ryhtyy hallinnonalallaan selvittämään alan toimijoiden kanssa mahdollisuuksia harrasteajoneuvotoiminnan edellytysten kehittämiseksi ja byrokratian keventämiseksi.


Heinosen aloitteen mukaan yksityinen henkilö voisi tulevaisuudessa hankkia mahdollisesti erityiset harrasteajoneuvokilvet, joista maksettaisiin kiinteän vuotuisen maksu. Summa pitäisi sisällään kilpikohtaisen liikennevakuutuksen sekä käyttömaksun.

Useampia ajolaitteita omistava harrastaja voisi sen jälkeen käyttää samoja kilpiä jopa kaikissa omistamissaan harrasteajoneuvoissa.


Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro kertoo, että harrasteajoneuvorekisterin selvittäminen on nyt vaiheessa jossa muun muassa kuullaan alan aatteellisia etujärjestöjä ja toimijoita kuten esimerkiksi harrasteajoneuvoyhdistyksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuulemisten Pallaspuro arvioi olevan valmiina vielä syksyn aikana.

– Harrasteajoneuvorekisterillä voidaan tarkoittaa laajasti harrasteena käytettävien ajoneuvojen määrittelemistä, identifiointia ja tietojen keräämistä, jotta näille voitaisiin halutessa mahdollistaa erilainen kohtelu kuin normaalissa päivittäisessä käytössä oleville ajoneuvoille.

– Tällä hetkellä kuulemme eri tahoja aiheeseen liittyen, jotta asiaan liittyvistä erityispiirteistä ja tarpeista saadaan selkeä kuva.

Harrasteajoneuvorekisterin piirissä voisi mahdollisesti olla rajauksista riippuen jopa satoja tuhansia ajoneuvoja.

Päätöstä harrasteajoneuvorekisterin perustamisesta tai kuulemisvaihetta pidemmälle menevästä suunnittelusta ei Trafissa tällä hetkellä ole.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt