Autoilijoiden seurantaa valmistellaan – valvonnan kohteilta ei ole tarkoitus kysyä mitään

Tiellä liikkujien paikantaminen on oleellinen osa LVM:n uutta satelliittiselvitystä. Mutta keitä kaikkia hankkeessa on oikein tarkoitus kuulla? Ainakaan yksi valvonnan kohteeksi suunniteltu joukko eli autoilevat kansalaiset eivät ole listalla kovin korkealla.

Kuvassa Aplicom Oy:n valmistama seurantalaite vuodelta 2011.

12.10.2017 6:59

Liikenne- ja viestintäministeriön uunituoreen Satelliittinavigointijärjestelmien tehokas hyödyntäminen Suomessa - toimenpideohjelma 2017-2020 -nimisen hankkeen virallisena tavoitteena on ”varmistaa satelliittinavigointijärjestelmien hyödyntäminen koko Suomessa yhteiskunnan kaikilla sektoreilla”.

Mukana on luonnollisesti myös tieliikenne, jonka osalta ministeriö aikoo teettää Trafilla ja Liikennevirastolla selvityksen muun muassa siitä, miten satelliittinavigointia hyödynnetään liikenteenhallinnassa.

Käytännössä mainittu liikenteenhallinta saattaa tarkoittaa esimerkiksi kilometrimaksuja tai tietulleja. Tai jotain muuta autoilijoiden seurantaan perustuvaa liikenteen ohjaamista.

Seurantaulottuvuudesta huolimatta ministeriö ei kuitenkaan ole katsonut tarpeelliseksi pyytää hankkeeseensa lausuntoja mahdollisen seurannan kohteilta eli autoilijoilta.

Sen sijaan lausuntolistalla on ymmärrettävästi joukko viranomaisia ja tutkimuslaitoksia sekä jo aavistuksen yllätyksellisemmin melkoinen määrä alan yksityisiä yrityksiä.

Viimeksi mainittujen joukossa on kiinnostavasti useita liikenteen satelliittiseurannasta ja muun muassa jo kertaalleen poliittisesti kuopatusta ns. Bernerin kilometriverohankkeesta tuttuja nimiä kuten Aplicom Oy, Indagon Oy sekä CGI:n, Semelin, TeliaSoneran ja Tieto Oy:n yhteinen ITS-Finland Oy.

Autoliitossa ministeriön unohdusta ei katsota hyvällä

Suomalaisen autoilijatason ainoan kuluttajaetujärjestön eli noin sadan tuhannen jäsenen Autoliitossa Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntolinjaus ei herätä erityistä tyytyväisyyttä.

– Merkittävä määrä kansalaisista on ilmaissut eri tutkimuksissa käsityksensä satelliittiseurannasta. Jos tällaista hanketta valmistellaan edes teknisesti, olisi vähintään kohtuullista, että kaikilta liikenteen toimijoilta kysytään mielipidettä, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo Ilta-Sanomille.

– Tai toki jos lausunnoista halutaan jo etukäteen tietynlainen lopputulos, niin silloin toki kannattaa valita lausunnonantajat sen mukaan, Nieminen lataa.

Aikaa satelliittiseurantalausunnoille on ministeriössä annettu varsin niukasti, eli vain 17. lokakuuta 2017 saakka. Digiaikaan sopivasti ministeriössä myös toivotaan, ettei lausuntoja lähetettäisi erikseen postitse.

LVM:n satelliittinavigoinnin kehittämisohjelman kaikki pyydetyt lausunnonantajat voit katsoa alta löytyvästä faktalaatikosta.

Näiltä tahoilta liikenneministeriö pyytää lausuntoa dokumentista ”Satelliittinavigointijärjestelmien tehokas hyödyntäminen Suomessa 2017-2020”

Aplicom Oy

Paetronics Oy

VR Group

Everon Oy / R&D

Navinova Oy

Dimecc

Oscilloquartz Finland

Codea Oy

Indagon Oy

Vionice Oy

Fifth Element a Trimble Company

Spatialworld Oy

Aspicore Oy

ITS-Finland

HERE

Reaktor

TestLab Finland

CGI Suomi Oy

Vaisala Oy

Suunto Oy

Tracker Oy

Terrasolid Oy

Steerpath Oy (Nimble Devices Oy)

Tramigo Ltd

Elisa Oyj

Nokia Oyj

DNA Oyj

Telia

Nokia Oyj

Alpha Positron Oy

FiCom ry

Nordea

Osuuspankki

Roger-GPS Oy

U-blox Espoo Oy

Two Birds

Flic

ICEYE Oy

Mobisoft Oy

Elinkeinoelämän keskusliitto

Finanssialan keskusliitto

Innovaatiorahoituskeskus TEKES

Opetushallitus

Tilastokeskus

Huoltovarmuuskeskus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Oulun teknillinen yliopisto

Tampereen teknillinen yliopisto,

Lappeenrannan teknillinen yliopisto

UEF: Itä-Suomen yliopisto

Ans Finland

Finavia Oyj

Finnair/Flight Operations

Geologian tutkimuskeskus

Karttakeskus Oy

Geotrim Oy

Space System Finland Oy

Aii Airspace Design

Paikkatietokonsultit Oy

Ruag Space Finland Oy

Satellio Oy

Geowise Oy

Geometrix Oy

Leica Geosystems Oy

Topgeo Oy

Nordic Geo Center Oy

Teknologiateollisuus

Elektro-Arola Oy

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?