Liikenne- ja viestintäministeriön uunituoreen Satelliittinavigointijärjestelmien tehokas hyödyntäminen Suomessa - toimenpideohjelma 2017-2020 -nimisen hankkeen virallisena tavoitteena on ”varmistaa satelliittinavigointijärjestelmien hyödyntäminen koko Suomessa yhteiskunnan kaikilla sektoreilla”.
Mukana on luonnollisesti myös tieliikenne, jonka osalta ministeriö aikoo teettää Trafilla ja Liikennevirastolla selvityksen muun muassa siitä, miten satelliittinavigointia hyödynnetään liikenteenhallinnassa.
Käytännössä mainittu liikenteenhallinta saattaa tarkoittaa esimerkiksi kilometrimaksuja tai tietulleja. Tai jotain muuta autoilijoiden seurantaan perustuvaa liikenteen ohjaamista.
Seurantaulottuvuudesta huolimatta ministeriö ei kuitenkaan ole katsonut tarpeelliseksi pyytää hankkeeseensa lausuntoja mahdollisen seurannan kohteilta eli autoilijoilta.
Sen sijaan lausuntolistalla on ymmärrettävästi joukko viranomaisia ja tutkimuslaitoksia sekä jo aavistuksen yllätyksellisemmin melkoinen määrä alan yksityisiä yrityksiä.
Viimeksi mainittujen joukossa on kiinnostavasti useita liikenteen satelliittiseurannasta ja muun muassa jo kertaalleen poliittisesti kuopatusta ns. Bernerin kilometriverohankkeesta tuttuja nimiä kuten Aplicom Oy, Indagon Oy sekä CGI:n, Semelin, TeliaSoneran ja Tieto Oy:n yhteinen ITS-Finland Oy.
Autoliitossa ministeriön unohdusta ei katsota hyvällä
Suomalaisen autoilijatason ainoan kuluttajaetujärjestön eli noin sadan tuhannen jäsenen Autoliitossa Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntolinjaus ei herätä erityistä tyytyväisyyttä.
– Merkittävä määrä kansalaisista on ilmaissut eri tutkimuksissa käsityksensä satelliittiseurannasta. Jos tällaista hanketta valmistellaan edes teknisesti, olisi vähintään kohtuullista, että kaikilta liikenteen toimijoilta kysytään mielipidettä, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo Ilta-Sanomille.
– Tai toki jos lausunnoista halutaan jo etukäteen tietynlainen lopputulos, niin silloin toki kannattaa valita lausunnonantajat sen mukaan, Nieminen lataa.
Aikaa satelliittiseurantalausunnoille on ministeriössä annettu varsin niukasti, eli vain 17. lokakuuta 2017 saakka. Digiaikaan sopivasti ministeriössä myös toivotaan, ettei lausuntoja lähetettäisi erikseen postitse.
LVM:n satelliittinavigoinnin kehittämisohjelman kaikki pyydetyt lausunnonantajat voit katsoa alta löytyvästä faktalaatikosta.
Näiltä tahoilta liikenneministeriö pyytää lausuntoa dokumentista ”Satelliittinavigointijärjestelmien tehokas hyödyntäminen Suomessa 2017-2020”
Aplicom Oy
Paetronics Oy
VR Group
Everon Oy / R&D
Navinova Oy
Dimecc
Oscilloquartz Finland
Codea Oy
Indagon Oy
Vionice Oy
Fifth Element a Trimble Company
Spatialworld Oy
Aspicore Oy
ITS-Finland
HERE
Reaktor
TestLab Finland
CGI Suomi Oy
Vaisala Oy
Suunto Oy
Tracker Oy
Terrasolid Oy
Steerpath Oy (Nimble Devices Oy)
Tramigo Ltd
Elisa Oyj
Nokia Oyj
DNA Oyj
Telia
Nokia Oyj
Alpha Positron Oy
FiCom ry
Nordea
Osuuspankki
Roger-GPS Oy
U-blox Espoo Oy
Two Birds
Flic
ICEYE Oy
Mobisoft Oy
Elinkeinoelämän keskusliitto
Finanssialan keskusliitto
Innovaatiorahoituskeskus TEKES
Opetushallitus
Tilastokeskus
Huoltovarmuuskeskus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Oulun teknillinen yliopisto
Tampereen teknillinen yliopisto,
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
UEF: Itä-Suomen yliopisto
Ans Finland
Finavia Oyj
Finnair/Flight Operations
Geologian tutkimuskeskus
Karttakeskus Oy
Geotrim Oy
Space System Finland Oy
Aii Airspace Design
Paikkatietokonsultit Oy
Ruag Space Finland Oy
Satellio Oy
Geowise Oy
Geometrix Oy
Leica Geosystems Oy
Topgeo Oy
Nordic Geo Center Oy
Teknologiateollisuus
Elektro-Arola Oy