Autot

Uuden Nissan Qashqain omistajalle tuli turbo-ongelma pakkasella – valmistaja tarjosi lääkkeeksi ”lisähärpäkkeen”

Julkaistu:

KIISTA
Autonvalmistaja lupasi korvauksetta maskisuojan, kun asiakkaan autolla ei voinut ajaa pakkaskeleillä. Tapaus päätyi kuluttajariitalautakunnan arvioitavaksi.
Asiakas osti uuden Nissan Qashqai -merkkisen henkilöauton Tampereella 2015. Auto rekisteröitiin 31. maaliskuuta 2015.

Tuli seuraava talvi. Tammikuussa 2016 auto jouduttiin hinaamaan korjaamolle turboahtimen putken jäätymisen vuoksi. Auton teho oli hävinnyt tyystin, eikä sillä voinut ajaa. Autolla oli ajettu tuolloin 16 000 kilometriä.

Asiakas ja myyjä olivat eri mieltä siitä, onko autossa ollut myyjän ja valmistajan vastuulle kuuluva virhe turboahtimen putken puutteellisen pakkaskestävyyden vuoksi.

Asiakas vaati vian korjaamista ja/tai hinnanalennusta. Vaihtoehtoisesti hän vaati kaupan purkamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastapuoli tarjosi autoon maskisuojan veloituksetta, mutta vastapuolella ei ollut aikomusta korjata varsinaista vikaa, vaan asiakkaan tulisi selvitä maskisuojan avulla pakkaskaudesta.

Mahdollisesta jäätymisongelmasta ja maskisuojan pakollisuudesta auton talvikäytettävyyden kannalta ei kerrottu ostohetkellä, joten asiakkaan mukaan auto ei vastannut siitä annettua kuvausta. Jos asiakas olisi tiennyt kohtaamastaan vaivasta, kauppaa ei olisi koskaan tehty.

Asiakkaan mukaan auton tulisi toimia moitteetta ilman ”kaikenmoisia lisähärpäkkeitä”.

Myyjä kertoi lähettäneensä ongelmasta kyselyn Nissanille. Se määrittelee korjausohjeet, eikä myyjä voi tehdä ohjeesta poikkeavia korjauksia ilman, että sillä on vaikutusta takuun jatkumiseen, kuluttajariitalautakunnan selostuksessa kirjoitetaan.

Nissan kertoo testeissään havainneensa mahdollisen ongelman autoissa, joissa on 1,2 litran bensiinimoottori. Nissan on informoinut asiakkaita ja kauppiaita maskisuojan käytöstä sekä suositellut sellaisen käyttöä ”moottorin normaalia toimintaa tukevana toimenpiteenä.” Nissan katsoi, että autossa ei ole ollut kuluttajansuojalain mukaista hyvitykseen oikeuttavaa virhettä.

Kuluttajariitalautakunta päätti tarkastelun jälkeen yksimielisesti suosittaa, että kauppias ja valmistaja maksavat yhteisvastuullisesti asiakkaalle hinnanalennuksena 1 200 euroa. Suosituksen yhtenä perusteena oli se, etteivät kauppias ja valmistaja ole kiistäneet kyseisen ongelman olemassaoloa.

Kuluttajariitalautakunta

Kuluttajariitalautakunta on puolueeton ja riippumaton asiantuntijaelin, jonka jäsenet edustavat tasapuolisesti kuluttajia ja elinkeinonharjoittajia. Lautakunnan päätökset ovat suosituksia, eikä niitä voi panna täytäntöön pakkotoimin. Päätöksiä kuitenkin noudatetaan lautakunnan mukaan 80-prosenttisesti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Äiti alkoi saada majoitusyritykseen iljettäviä puheluita tyttärestään – syy paljastui Facebookiin tekaistusta seksiprofiilista
   Kotimaa
  3. Ässien sirkuksessa taas uusi käänne: Jari Pasanen ei valmennakaan Porissa ensi kaudella – uuden valmentajan etsintä meneillään
   SM-liiga
  4. Laulajatähden esiintyminen suositussa ohjelmassa meni pahasti pieleen – rivot eleet raivostuttivat tv-katsojat: ”Noloa”
   Viihde
  5. Valitaanko venäläinen kenraalimajuri Interpolin uudeksi johtajaksi? Suomella on yksi ääni ja sen antaa poliisiylijohtaja
   Ulkomaat
  6. Kaisan käkkärätukka muuttui yhtäkkiä mystisesti suoraksi: ”Tähän ei ole löydetty mitään hyvää syytä”
   MyStyle
  7. Kirsi on viihtynyt vuosia avoimessa suhteessa: ”Seksi nuoremman miehen kanssa on erinomaista”
   Seksi & Parisuhde
  8. Kimi Räikköselle tihkui loistavia tietoja Sauberilta – ”Ensi vuosi näyttää todellakin hyvältä”
   Formula 1
  9. Verohallinnon nimissä liikkuu huijausviestejä – liittyvät tuleviin veronpalautuksiin
   Kotimaa
  10. Tunti sitten
  11. Saudi-Arabian kuningas Salman, 82, puhui ensimmäistä kertaa julkisesti Khashoggin murhan jälkeen – ylisti maan oikeuslaitosta
   Ulkomaat
  12. Pallokerho: Huuhkajat kyykkäsi Unkarissa, ei vielä syytä paniikkiin – Pikkuhelmarien MM-kisat penkin alle: ”Valmistautuminen epäonnistui”
   Huuhkajat
  13. Näytä lisää