Uuden Nissan Qashqain omistajalle tuli turbo-ongelma pakkasella – valmistaja tarjosi lääkkeeksi ”lisähärpäkkeen” - Autot - Ilta-Sanomat

Uuden Nissan Qashqain omistajalle tuli turbo-ongelma pakkasella – valmistaja tarjosi lääkkeeksi ”lisähärpäkkeen”

Nissan on myöntänyt, että 1,2-litraisella bensiinimoottorilla varustetuissa Qashqai-malleissa on esiintynyt pakkasongelmia. Qashqai on ollut pitkään yksi Suomen myydyimmistä automalleista.

Julkaistu: 9.10.2017 6:58

Autonvalmistaja lupasi korvauksetta maskisuojan, kun asiakkaan autolla ei voinut ajaa pakkaskeleillä. Tapaus päätyi kuluttajariitalautakunnan arvioitavaksi.

Asiakas osti uuden Nissan Qashqai -merkkisen henkilöauton Tampereella 2015. Auto rekisteröitiin 31. maaliskuuta 2015.

Tuli seuraava talvi. Tammikuussa 2016 auto jouduttiin hinaamaan korjaamolle turboahtimen putken jäätymisen vuoksi. Auton teho oli hävinnyt tyystin, eikä sillä voinut ajaa. Autolla oli ajettu tuolloin 16 000 kilometriä.

Asiakas ja myyjä olivat eri mieltä siitä, onko autossa ollut myyjän ja valmistajan vastuulle kuuluva virhe turboahtimen putken puutteellisen pakkaskestävyyden vuoksi.

Asiakas vaati vian korjaamista ja/tai hinnanalennusta. Vaihtoehtoisesti hän vaati kaupan purkamista.

Vastapuoli tarjosi autoon maskisuojan veloituksetta, mutta vastapuolella ei ollut aikomusta korjata varsinaista vikaa, vaan asiakkaan tulisi selvitä maskisuojan avulla pakkaskaudesta.

Mahdollisesta jäätymisongelmasta ja maskisuojan pakollisuudesta auton talvikäytettävyyden kannalta ei kerrottu ostohetkellä, joten asiakkaan mukaan auto ei vastannut siitä annettua kuvausta. Jos asiakas olisi tiennyt kohtaamastaan vaivasta, kauppaa ei olisi koskaan tehty.

Asiakkaan mukaan auton tulisi toimia moitteetta ilman ”kaikenmoisia lisähärpäkkeitä”.

Myyjä kertoi lähettäneensä ongelmasta kyselyn Nissanille. Se määrittelee korjausohjeet, eikä myyjä voi tehdä ohjeesta poikkeavia korjauksia ilman, että sillä on vaikutusta takuun jatkumiseen, kuluttajariitalautakunnan selostuksessa kirjoitetaan.

Nissan kertoo testeissään havainneensa mahdollisen ongelman autoissa, joissa on 1,2 litran bensiinimoottori. Nissan on informoinut asiakkaita ja kauppiaita maskisuojan käytöstä sekä suositellut sellaisen käyttöä ”moottorin normaalia toimintaa tukevana toimenpiteenä.” Nissan katsoi, että autossa ei ole ollut kuluttajansuojalain mukaista hyvitykseen oikeuttavaa virhettä.

Kuluttajariitalautakunta päätti tarkastelun jälkeen yksimielisesti suosittaa, että kauppias ja valmistaja maksavat yhteisvastuullisesti asiakkaalle hinnanalennuksena 1 200 euroa. Suosituksen yhtenä perusteena oli se, etteivät kauppias ja valmistaja ole kiistäneet kyseisen ongelman olemassaoloa.

Kuluttajariitalautakunta on puolueeton ja riippumaton asiantuntijaelin, jonka jäsenet edustavat tasapuolisesti kuluttajia ja elinkeinonharjoittajia. Lautakunnan päätökset ovat suosituksia, eikä niitä voi panna täytäntöön pakkotoimin. Päätöksiä kuitenkin noudatetaan lautakunnan mukaan 80-prosenttisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?