Panimoliitto: Rattijuopumusongelmat eivät ratkea tuijottamalla alkoholin kokonaiskulutusta

Julkaistu:

LIIKENNE
Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoittaa, että alkoholin kokonaiskulutuksen muutokset eivät ole yhteydessä rattijuopumusrikosten määrien muutoksiin.
Tutkimuksen tulosta siteerasi Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa puhuessaan rattijuopumisen torjumiseen keskittyneessä kansainvälisessä konferenssissa. Tällä hän halusi kumota julkisuudessa esitetyn väitteen, jonka mukaan alkoholin kokonaiskulutusta laskemalla vaikutetaan rattijuopumusrikollisuuteen.

Konferenssin järjestivät Liikenneturva ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi yhdessä ETSC:n (European Transport Safety Council) kanssa.

Ussa korosti puheessaan, että alkoholitottumuksiin vaikuttamisen sijaan Itä-Suomen yliopiston tutkijat pitivät virallista valvontaa ja sosiaalista kontrollia tärkeinä keinoina rattijuopumusrikosten ennaltaehkäisyssä. Kiinnijäämisriskiä pidettiin yhtenä tehokkaimmista keinoista rattijuopumusten vähentämiseksi.

– Valvontaan satsaamisen lisäksi on tärkeää tehdä pitkäjänteistä kampanjointia sosiaalisen kontrollin kasvattamiseksi. Liikennepuolella on tehty kauan hyvää valistustyötä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Alkoholivalistuksessa tulisi pyrkiä samanlaiseen pitkäjänteiseen ja laaja-alaiseen yhteistyöhön yhdessä elinkeinon, viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa, Ussa sanoo.

”Talouden hiipuminen on yhteydessä lisääntyviin tavallisiin rattijuopumuksiin”

Alkoholin kokonaiskulutuksella ei ole tilastollista yhteyttä rattijuopumusrikollisuuteen, osoittaa oikeustieteen tohtori Mika Sutelan ja filosofian tohtori Olli Lehtosen tutkimus, joka julkistettiin viime talvena.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen tavoite oli tuottaa tietoa siitä, kuinka taloudellinen kehitys ja alkoholin kokonaiskulutus ovat yhteydessä rattijuopumusrikosten tavalliseen ja törkeään tekomuotoon.

Yhteiskunnan taloudellinen kehitys ei ole yhteydessä rattijuopumuksen törkeän tekomuodon tilastoituihin määriin. Sen sijaan talouden hiipuminen on yhteydessä lisääntyviin tavallisiin rattijuopumuksiin.

Poliisin tietoon tulleiden rattijuopumusrikosten vuosittainen lukumäärä on vaihdellut 2000-luvulla noin 18 000 ja 28 000 välillä. Rattijuopumusten määrän on perinteisesti katsottu olevan voimakkaasti yhteydessä alkoholinkulutukseen, jolloin erityisesti alkoholitottumuksiin vaikuttamista on pidetty tehokkaimpana keinona vaikuttaa rattijuopumusrikollisuuteen.

Vaikka alkoholin kokonaiskulutuksen ja rattijuopumusrikosten aikasarjoilla ilmenee samanlaisia kehityssuuntia, alkoholin kokonaiskulutuksen muutokset eivät vuosina 1990–2015 ole olleet yhteydessä rattijuopumusrikosten lukumäärien muutoksiin, tutkimuksessa selvisi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt