Helsinkiin perustetaan kenties koko Suomen erikoisin karavaanarialue – autot ja vaunut viedään paikalle lautalla

Entisellä sotilasalueella sijaitseva ajoneuvokylä on tarkoitus avata vielä loka-marraskuun aikana.

Entinen rannikkotykistön tukikohta taipuu moneen käyttöön. Puolustusvoimien käytöstä vapautuneet rakennukset ja maa-alueet palvelevat pian myös karavaanareita.

Kymmeniä hehtaareja ulkosaariston rauhaa, vieressä golf-kenttä, kalavedet, saunat, avannot ja hiekkarannat. Ja kaikki tämä ikioman matkailuajoneuvon kera, vain muutaman kilometrin päässä Helsingin Senaatintorilta.

Esimerkiksi näin voi mainiosti kuvailla Helsingin edustalle entiseen sotilastukikohtaan parhaillaan valmistuvaa, noin 30 asuntoautolle ja -vaunulle mitoitettua Isosaaren karavaanikylää.

Matkailuajoneuvon kuljettaminen näihin maisemiin maksaa hinnaston mukaan 750 euroa.

Kenties jopa koko Suomen erikoisimmalla matkailuajoneuvoalueella asiakkaille vuokrataan vain vuosi- tai puolivuosipaikkoja, minkä lisäksi matkailuvaunu tai -auto kuljetetaan saareen erillisellä kuljetuslautalla.

– Vuosipaikka maksaa 1600 euroa ja puoleksi vuodeksi pääsee halvimmillaan 800 eurolla. Päälle tulee sähkö sekä matkailuvaunun tai -auton kuljetus saareen, karavaanikylän yrittäjä Tommi Korkala kertoo puhelimessa.

Saaressa voi luonnon ohella nauttia myös rannikkotykistön historiasta.

Korkalan mukaan Isosaaren päässä matkailuautot ajetaan ja vaunut siirretään saaren kalustolla omalle paikalleen.

Asiakkaiden omia vetoautoja ei sen sijaan saareen oteta.

Jokseenkin täysien mukavuuksien karavaanarikylästä löytyvät mm. wc:t ja suihkutilat, keittiö, vesipiste sekä karavaanareille tarpeellinen wc:n tyhjennystila. Saaren huoltotiloissa on myös televisio sekä ruoan säilömistä varten tarpeellisia pakastimia.

Saaristokuljetukset Oy on vuokrannut saaren ja avaa sen nyt yleisön käyttöön. Isosaaren koillisosassa on muun muassa vanha vierasvenesatama. Taustalla torpedoasema Peninniemellä.

Karavaanarisaunat lämpiävät lauantaisin ja sunnuntaisin, minkä lisäksi saaressa on myös Upseerikerho -niminen ravintola.

– Talvella täällä kiertää myös hiihtolatu, Korkala sanoo vielä.

Kesäsesonkina Isosaaren karavaanarisaareen ja sieltä pois pääsee tunnin välein. Talvella vuoroja on selvästi vähemmän eli neljä kertaa viikossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?