Tiesitkö? Poliisi voi takavarikoida ratissa käyttämäsi puhelimen rikosvälineenä – paitsi jos tämä ehto täyttyy - Autot - Ilta-Sanomat

Tiesitkö? Poliisi voi takavarikoida ratissa käyttämäsi puhelimen rikosvälineenä – paitsi jos tämä ehto täyttyy

Kännykän takavarikointi voisi vähentää onnettomuuksia, liikennepoliisi ehdottaa.

27.9.2017 20:58

Ylikomisario, Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein muistuttaa poliisin uusista keinovalikoimista:

– Tiesitkö, poliisi voi takavarikoida matkapuhelimesi rikoksentekovälineenä, jos käyttää sitä ajon aikana, Pasterstein julkaisi keskiviikkona Twitter-viestin.

Tiesitkö, poliisi voi takavarikoida matkapuhelimesi rikoksentekovälineenä, jos käyttää sitä ajon aikana. #Helsinki #koulutie #harvatietää pic.twitter.com/J5cCliIgcK— Dennis Pasterstein (@DPasterstein) September 27, 2017

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Pasterstein viittaa viestillään viime vuoden joulukuussa voimaan tulleeseen lakiin, joka liittyy sakon ja rikesakon määräämiseen. Uuden lain mukaan poliisi voi takavarikoida rikoksentekovälineen.

Poliisi voisi takavarikoida vaikka kännykän, jos autoilija puhuu tai tekstailee ajon aikana.

– Jos puhelimen käyttö on ajon aikana kiellettyä, mitä sillä voi muuta tehdä kuin käyttää rikoksentekovälineenä, jos kännykkä on kädessä ajon aikana, Pasterstein selvittää Ilta-Sanomille.

Takavarikoinnin raja on kuitenkin tuhannessa eurossa. Tuhat euroa kalliimpia rikoksentekovälineitä poliisi ei voi takavarikoida.

– Jos kännykkä maksaisi jostain syystä 1 500 euroa, poliisi ei voi sitä enää takavarikoida, Pasterstein täsmentää.

Uuden lain suomia mahdollisuuksia ei ole Pastersteinin mukaan vielä paljon sovellettu tosielämään.

Pastersteinin mukaan kaupungilla ajellessa näkee, että autoilijat rikkovat usein lakia ja käyttävät ajon aikana kännykkää.

Pasterstein muistuttaa, miten kännykän käyttö lisää liikenneriskejä. Jos puhuu puhelimeen ajon aikana, on nelinkertainen riski joutua onnettomuuteen. Jos tekstaa tai twiittaa, riski on 20-kertainen.

– Tuntuu, ettei kännykän käyttöä saada kuntoon nykyisellä valvonnalla. Sen verran mitä sakotetaan, kännykän käyttö ei ole ainakaan vähentynyt.

Pastersteinin mielestä pitäisi löytää uusia keinoja, miten saadaan parannettua liikenneturvallisuutta.

– Pitäisi katsoa, minkälaisia mahdollisuuksia lainsäädäntö meille antaa. Tätä uutta lakia ei ole käytetty aikaisemmin. Tai jos on käytetty, ei suuremmassa määrin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?