Tilastodata paljastaa: Suomalaisten kiinnostus dieseleihin hiipunut jo yli puoli vuotta – ”tulee varmasti heijastumaan myös hintoihin” - Autot - Ilta-Sanomat

Tilastodata paljastaa: Suomalaisten kiinnostus dieseleihin hiipunut jo yli puoli vuotta – ”tulee varmasti heijastumaan myös hintoihin”

Autoilun markkinapaikka Autotalli.comin tilastot paljastavat suomalaisten etsivän nyt dieselautoja huomattavasti aiempaa vähemmän.

– Selvää trendiä Autotalli.comin diesel-autojen pyyntihintojen kehityksestä emme vielä saaneet irti, mutta havaitsemamme diesel-hakujen lasku tulee varmasti heijastumaan lähitulevaisuudessa myös myyntilukuihin ja hintoihin, web-analyytikko Putkonen toteaa.­

25.9.2017 13:30

Vähenevä kiinnostus dieselkäyttöisiin autoihin käy ilmi Autotalli.com -palvelusta ulos ajetusta datasta, jossa selvitettiin palvelun käyttäjien hakumääriä polttoainetyypin mukaan.

Vielä viime vuonna tammi-elokuussa bensiinikäyttöisiä autoja haettiin keskimäärin 25 prosenttia dieselautoja enemmän, mutta tämän vuoden puolella vastaavana ajanjaksona ero on revennyt 74 prosenttiin bensiinin hyväksi.

Suuri muutos kuluttajien käyttäytymisessä on alkanut helmikuussa 2017, jolloin Autotalli.comin käyttäjien tekemät bensa-autojen haut lähtivät vahvaan kasvuun.

Diesel-haut puolestaan alkoivat laskea maaliskuun aikana.

Analyytikko: Selkeä trendi

– Autotalli.comin kävijämäärät ovat olleet kasvussa koko vuoden. Myös hakumäärät ovat lisääntyneet samassa suhteessa, mutta siitä huolimatta diesel-hakujen määrät ovat laskeneet, palvelun web-analyytikko Janne Putkonen sanoo.

Kesän lomakuukaudet ovat perinteisesti olleet vilkasta aikaa autohaaveilulle, mikä näkyy myös Autotalli.comin hakumäärissä voimakkaana piikkinä heinä- ja elokuussa.

Kuluvan vuoden aikana kesä-elokuussa bensiiniautojen haut ovat kasvaneet 21 prosenttia ja dieselautojen vastaavasti pienentyneet 22 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Trafin ensirekisteröintitilasto tukee ilmiötä

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ensirekisteröintitilastoissa dieselautojen osuus on laskenut tasaisesti huippuvuodesta 2008 lähtien, jolloin lähes puolet ensirekisteröidyistä autoista oli dieseleitä. Viime vuonna enää noin joka kolmas auto myytiin dieselinä.

Toisaalta dieseleitä on viime aikoina tuotu käytettyinä maahan jo lähes ennätystahtia. Epäselvää kuitenkin on, miten nyt tuotujen ja muun olemassa olevan kannan arvo tulevaisuudessa kehittyy.

– Laaja euroopanlaajuinen keskustelu dieselautojen kohtalosta näkyy väistämättäkin kysynnässä. Selvää trendiä Autotalli.comin diesel-autojen pyyntihintojen kehityksestä emme vielä saaneet irti, mutta havaitsemamme diesel-hakujen lasku tulee varmasti heijastumaan lähitulevaisuudessa myös myyntilukuihin ja hintoihin. Seuraamme tilannetta mielenkiinnolla, Putkonen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?