Hyundai oli omalla tavallaan edelläkävijä sähköautojen lanseerauksessa, kun se kertoi viime vuonna Ioniq-mallistoon tulevan kolme erilaista sähköistä voimalinjaa. Hybridin ja täyssähköisen Ioniqin kolmas palanen on pistokehybridi eli plug-in-hybrid eli PHEV. Ei ihme, että osalle ihmisistä sähköautoilun omaksuminen on hidasta.
Kun auto kulkee osin tai täysin sähköllä, katse kohdistuu toimintasäteeseen.
Pääseekö ilman paikallisia päästöjä työpaikalle ja takaisin kotiin ilman lataustarvetta? Entä mökkimatka?
Tunnistatko tämän oitis sähkökäyttöiseksi? Ioniq on omanlaisensa, mutta muodoissa on velkaa varhaisimmille merkeille.
Koeajossa ollut pistokehybridi vastaa ensimmäiseen kysymykseen monen osalta myöntävästi. Toiseen vastaus on vahva ei.
Valmistajan vaihtelevien ilmoitusten mukaan toimintasäde sähköllä on ollut joko yli 50 tai yli 60 kilometriä. Kaksi testiä antoi todelliseksi luvuksi noin 45 kilometriä.
Litiumionipolymeeriakun lataaminen täyteen auton mukana tulevalla tilapäislatauslaitteella kestää viitisen tuntia silloin kun virta otetaan kotitalouspistorasiasta. Kiinteästi asennetulla latauslaitteella päästää kahteen ja puoleen tuntiin tai jopa alle. Pikalatausmahdollisuutta Ioniq PHEV:ssä ei ole.
Ohjaamo on selkeä ja laadukkaan oloinen. Etuistuinten tuuletus kuuluu lisävarustepakettiin (Style) yhdessä istuinten nahkaverhoilun kanssa.
Style-varustelussa 7-tuumainen infonäyttö on värillinen ja helppokäyttöinen.
Bensiinin kulutusluvuksi valmistaja kertoo 2,2 litraa sadalla kilometrillä. Pihistäen voi päästä likeelle, mutta arkisessa ajossa totuus on lähempänä neljää litraa.
Aerodynamiikan maksimoimisesta kertovat aktiiviset ilmanottoaukot etusäleikössä. Ne avautuvat ja sulkeutuvat automaattisesti aerodynaamisen suorituskyvyn parantamiseksi. Kulutusta voi kikkailla hivenen pienemmäksi säätämällä ilmastoinnin vain kuskin puolelle napista painamalla.
Sähkönsinistä korostetta löytyy myös kojelaudasta.
Sinistä löytyy myös vanteista.
Style-varustetaso sisältää oikeastaan kaiken olennaisen edistyneitä turvajärjestelmiä myöten.
Ilmastointinäkymän alle sijoitetut pikapainikkeet lisäävät tuntuvasti käyttömukavuutta. Selkeässä kojetaulussa on pikantteja, sähkönsinisiä yksityiskohtia. Samaa tehosteväriä löytyy vanteista, keulasta ja perästä.
Kuljettajan istuinasennon saa tarvittaessa muistiin.
Kosketusnäyttö tarjoaa runsaasti ajamiseen liittyvää informaatiota. Kiva lisä, mutta mahtaako data tuntua oleelliselta pitemmän päälle.
Tavaratila on pienehkö ja matala. Lisäksi liu’utettava suojaverho käyttäytyy jäykästi. Integroitu takaspoileri peittää näkyvyydestä reilun kaistaleen.
Takaspoileri vie palan näkyvyydestä.
Ioniq PHEV on käytännönläheinen auto. Sen ajamiseen ei liity samanlaista hehkua kuin polttomoottoriautojen kepittämiseen. Ajamisen vaivattomuus on päällimmäinen tunne.
Ajettaessa vaihdot sähköstä hybridiin ja bensiiniin sujuvat saumattomasti. Kun kaksi moottoria tukevat toisiaan, tehoa löytyy riittävästi (105 kilowattia, 141 hevosvoimaa).
Latauspiuhat vievät väistämättä oman tilansa.
IONIQ plug-in DCT Style
Moottori R4, turbo, 1 580 cm³, 77,2 kW (105 hv)/5 700, 147 Nm/4 000 r/min, sähkömoottori 44,5 kW (61 hv), 170 Nm/4 000 r/min, hybridijärjestelmän suurin kokonaisteho 104 kW (141 hv), suurin järjestelmävääntö 265 Nm Suorituskyky 0–100 km/h 10,6 s, huippunopeus 178 km/h Kulutus 2,2 l/100 km 95E CO2-päästöt 26 g/km Voimansiirto A6, etuveto Mitat p 4 470, l 1 820, k 1 450 mm, akseliväli 2 700 mm, omamassa 1 570 kg, tavaratila 341-1 401 l, tankki 43 l, akku 8,9 kWh Hinta 37 505 euroa
Kiitämme
Matkustamon laadukkuutta
Varustelun laajuutta
Moitimme
Pääntilan rajallisuutta takapenkin reunoilla
Näkyvyyttä takaikkunasta