Frankfurtin autonäyttely: Tältä näyttävät tulevat muodot - Autot - Ilta-Sanomat

Frankfurtin autonäyttely: Tältä näyttävät tulevat muodot

Suurten autonäyttelyjen rooli valmistajien uutuuksien ensiesittelyjen estradina on viime vuosina kokenut muutoksia. Kaikille autonvalmistajille ei ole enää itsestäänselvyys osallistua suuren budjetin pullisteluun kirkkaiden valojen loisteessa.

Korimuodot saattavat häpeilemättä korostaa auton korkeutta, joka välillä muistuttaa jo eläintarhassa uhittelevan riikinkukon röyhistelyä, kirjoittaa toimittaja ja automuotoilija Timo Suomala Frankfurtin autonäyttelyn alkumetreillä. Kuvassa Porsche Cayennen paljastustilaisuus.

12.9.2017 11:50

Juuri aukeava, nyt 67. kertaa järjestettävä Frankfurtin autonäyttely ei ole poikkeus tässä kehityksessä. Tämän vuoden näyttelyn anti alleviivaa odotetusti saksalaismerkkien kotikenttäetua. Toki yllätyksiäkin on tarjolla.

Uteliaat Porsche Panamera 4S:n kimpussa.

Vaikka muutoksen tuulet puhaltavatkin, tarjoaa Franfurtin näyttely edelleen erinomaisen tilaisuuden vilkuilla eri valmistajien uusien mallien ja konseptien muotoilua. Muotoiluun vaikuttaa luonnollisesti brändi, mallin merkki. Toinen määräävä tekijä on autoluokka. Katkeamattomassa suosiossa paistattelevissa SUV-malleissa painotetaan eri elementtejä kuin vaikkapa täysverisissä urheiluautoissa.

Mittasuhde erojen lisäksi kaupunkimaasturien keulat saavat toinen toistaan rotevampia ilmeitä suurilla maskeilla ja näyttävillä, joskaan ei aina toiminnallisilla pohjapanssari jäljitelmillä. Korimuodot saattavat häpeilemättä korostaa auton korkeutta, joka välillä muistuttaa jo eläintarhassa uhittelevan riikinkukon röyhistelyä.

Audi Alaine.

Aidot urheiluauton nojaavat luonnollisesti aerodynamiikkaan. Koska fysiikan lait ovat kaikille samat, saattavat tässä luokassa kilpailevat raaserit usein muistuttaa yleisilmeeltään hämmästyttävän paljon toisiaan.

Täyssähköautojen muotoilu tuntuu sekin käyttävän omia tyylimaneereja. Niiden muotoilu on usein korostuneen pelkistettyä ja kaarevaa. Tällä haetaan futuristista ilmettä, mikä korostaa jälleen uuteen kiitoon nousutta sähköistä voimalinjaa. Uusi keksintö yli 135-vuotias sähköauto ei ole.

Audi Aicon.

Vaikka Frankfurtin kekkereissä on vähemmän vieraita, löytyy sieltä monipuolinen kattaus autoista kiinnostuneille. Tarjolla on arkipäivän sankareita perusliikkumiseen, loistokkaita limusiineja isokenkäisille, ohituskaistan tehotykkejä suorituskyvyn ystäville sekä luonnollisesti myös sähköautoja ajanhermolla keikkuville – ja tietysti myös SUV-malleja varman päälle ottaville urbaaniseikkailijoille.

Smart Vision EQ.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?