VM aikoo puuttua matkailuautolla kikkailleiden veroetuihin – kriteereitä tiukennetaan rajusti - Autot - Ilta-Sanomat

VM aikoo puuttua matkailuautolla kikkailleiden veroetuihin – kriteereitä tiukennetaan rajusti

Verovapaan matkailuauton painorajaa ollaan lakiehdotuksen mukaan nostamassa 2500 kilogrammaan. Myös autoilta vaadittuihin sisäkorkeuksiin ja varusteisiin aiotaan puuttua lain voimin.

Esimerkiksi kuvan kaltaisen henkilöautoksi rekisteröidyn dieselkäyttöisen entisen Toyota Hiace -taksin on voinut katsastaa matkailuautoiksi verraten vähäisillä muutostöillä. Lopputuloksena on ollut henkilöautoa selvästi pienempi dieselvero.

12.9.2017 10:04

Suomen autoveron pitkä ja vaiheikas historia pitenee jälleen yhdellä pykälällä, kun matkailuauton autoverovapautta koskevia edellytyksiä tiukennetaan – jälleen kerran.

Asiaa valmistelleen valtiovarainministeriön mukaan esimerkiksi tonniluokan pikkubussien muuttaminen matkailuautoksi on käynyt liian helposti, mikä on useissa tapauksissa mahdollistanut veroedun saamisen myös sellaisille autoille, joille veroetua ei ole tarkoitettu.

Veroedun tavoittelu on ollut esimerkiksi halpaa pikkubussia tarvitseville suurperheille houkuttelevaa, sillä virallisia matkailuautoja on verotettu selkeästi kevyemmin kuin vastaavia henkilö- ja jopa pakettiautoja.

Lain muuttamiseen liittyvässä lausuntopyynnössä todetaan, että nykyisten säännösten mukaan matkailuautoksi on voitu hyväksyä ajoneuvo, johon on lisätty esimerkiksi keittopiste ja ohut vanerilevy sängyksi. Tällaista autoa ei käytetä pääasiallisesti tai ollenkaan matkailuun vaan pakettiauto pyritään rekisteröimään matkailuautoksi ainoastaan veron välttämistarkoituksessa.

Näin kriteerit tiukkenevat

Jatkossa matkailuauton majoitustilan vähimmäisvarusteiden määrää lisätään, minkä lisäksi myös sisäkorkeus- ja painorajoja tiukennetaan.

Lakiehdotuksen mukaan autoverosta olisi jatkossa vapaa vain sellainen matkailuauto, jonka omamassa on vähintään 2500 kilogrammaa ja jonka majoitustilan sisäkorkeus on vähintään 1,9 metriä alueella, jonka leveys on vähintään 0,4 metriä ja pituus vähintään 1,30 metriä auton pituussuunnassa mitattuna.

Verottoman matkailuauton majoitustilojen varustukseen tulisi 1.7.2018 jälkeen kuulua uutena myös tukevasti kiinnitettynä jääkaappi, vesipiste ja majoitustilan lämmitin. Vesipisteellä tarkoitettaisiin vesisäiliötä, josta voidaan käyttää vettä suihkussa tai tiskialtaassa.

Esimerkiksi omamassan osalta verovapaalle matkailuautolle on nykylaissa riittänyt 1875 kilogrammaa eikä autoilta ole vaadittu istuimien lisäksi kuin pöytä, jonkinlaisia makuupaikkoja sekä esimerkiksi lattiaan ruuvatun retkikeittimen muodossa toteutettu keittomahdollisuus sekä ylimalkaisesti vain ”säilytystiloja”.

Matkailuauton veroetu ei kuoleennu. Jos matkailuauto ei siihen tehtyjen muutosten jälkeen enää täytä verovapauden edellytyksiä, on muutoksilla veroseuraamuksia. Ne matkailuautot, jotka eivät täytä verovapauden ehtoja, verotetaan täydellä autoverolla, VM:n ehdotus toteaa myös.

Suomessa on rekisteröitynä noin 40000 matkailuautoa. Uusien pykälien on suunniteltu tulevan voimaan heinäkuussa 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?