Luvattomasti ilmaiseksi leiriytyvät some-karavaanarit ovat ilmiö myös Suomessa – ”näillä seuduilla eräänlainen ympäristöongelma”

SF-Caravan ry:n puheenjohtaja Juha Hämäläinen suomii kovin sanoin niin sanottuja puskaparkkeeraajia.

Kuvassa pysäköintiä ja saunavaunussa saunomista sataman parkkipaikalla. Kuvituskuva.

11.9.2017 10:04

Huomiota herättäneen ilmiön taustalla ovat suomalaiset ja ulkomaiset Facebook-ryhmät, joissa matkailuajoneuvoilla matkustavat jakavat toisilleen tehokkaasti tietoa myös perinteisten leirintäalueiden ulkopuolisista yöpymispaikoista.

Osa kyseisistä leiripaikoista on laillisia ja osa taas ei. Aina sallitun rajoista eivät tiedä edes leiriytyjät itse.

Nyt asiaan on puuttunut myös karavaanareiden valtakunnallisen etujärjestö SF-Caravan ry:n puheenjohtaja Juha Hämäläinen.

”Leirintäalueiden ja muiden luvallisten majoituspaikkojen ulkopuolella leiriytymistä pidetään jopa ainoana oikeana tapana harrastaa leirintämatkailua”.

”Tätä ideologiaa tuodaan esille räväkästi somessa rehvastellen ja elämöiden puskaparkin ilmaisuudella ja vapaudella; leiriytymistä harrastetaan jopa paikoissa, missä se on erityisesti maanomistajan tai kunnan toimesta selkeillä opasteilla kielletty. Pidän ilmiötä vastuuttomana ja vastenmielisenä”, Hämäläinen jyrähtää palstallaan.

Karavaanarijohtaja viittaa myös Etelä-Euroopan suosituilta turistipaikkakunnilta tuttuun ilmiöön, jonka puitteissa vaunuilijoista ja autoilijoista on tullut paikoin suorastaan ei-toivottuja vieraita.

”Matkailuajoneuvoilla liikkuvista, säännöksistä piittaamattomista karavaanareista on tullut näillä seuduilla eräänlainen ympäristöongelma. Ilmiö voi vaikuttaa tulevaisuudessa meidän kaikkien leirintämatkailun harrastajien toimintaan”.

Hämäläinen korostaa, että SF-Caravanin linjauksen mukaan vastuullinen karavaanari leiriytyy vain paikoissa, missä leiriytyminen on maanomistajan luvalla sallittu.

Ovatko luvattomasti leiriytyvät karavaanarit Suomessa oikea ongelma vai onko SF-Caravanin puheenjohtajan näkemys pelkkä ylilyönti? Voit kommentoida aihetta alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?