Pikkuauto ilman rattia – tällainen on näkemys tulevaisuuden kaupunkiliikenteestä - Autot - Ilta-Sanomat

Pikkuauto ilman rattia – tällainen on näkemys tulevaisuuden kaupunkiliikenteestä

Etusäleikön korvaavalla näytöllä voidaan kommunikoida esimerkiksi tietä ylittävän jalankulkijan kanssa. Ovien filmipinnalle on mahdollista heijastaa sää- ja uutistietoja tai tapahtumamainoksia.

Julkaistu: 8.9.2017 10:21

Smart vision EQ fortwo on paitsi sanahirviö myös uusi näkemys tulevaisuuden kaupunkiliikenteestä.

Konseptimalli on ensimmäinen Daimlerin julkistama malli, jossa ei ole lainkaan ohjauspyörää ja polkimia.

Smart vision EQ fortwo liikkuu täysin itsenäisesti, joten matkustajat voivat rentoutua matkustamossa.

Uusi smart vision EQ fortwo todentaa Daimlerin Case-toimintastrategian kaikki piirteet: se on yhtä aikaa Connected, Autonomous, Shared ja Electric. Konseptimalli on osa sähköistä EQ-tuoteperhettä, joka kasvaa lähivuosina voimakkaasti. Mercedes-Benz esittelee yli kymmenen uutta sähköautomallia vuoteen 2022 mennessä – smart-kokoluokasta aina isoon SUV-katumaasturiin saakka. Smart aloitti kehityksen jo vuonna 2007 smart electric drive -mallilla, ja nyt jo koko mallistoon on saatavana myös sähköinen voimanlähde.

– Smart vision EQ fortwo on visiomme tulevaisuuden kaupunkiliikenteestä ja rohkein yhteiskäyttöautokonsepti koskaan: täysin autonominen, ympäristönsä kanssa kommunikoiva, ystävällinen, perusteellisesti personoitavissa ja, tietenkin, sähkökäyttöinen, Smartin pääjohtaja Annette Winkler kuvaa.

Tämä konseptimalli esitellään ensi viikolla Frankfurtin autonäyttelyssä. Auton kaupallistamisen tähtäin on kuitenkin seuraavan vuosikymmenen lopussa.

Halutessa autossa voidaan käyttää 1+1-toimintoa ja luoda kontakteja muihin auton käyttäjiin. Mahdollisia kanssamatkustajia ehdotetaan heidän luomansa profiilin ja nykyisen matkasuunnitelman perusteella, jonka jälkeen käyttäjä voi joko hyväksyä tai hylätä matkakumppanin. Kun autossa on kaksi matkustajaa, kojelaudan näyttöruutu välittää mainoksia ja tiedotteita molempia kiinnostavista kohteista kuten konserteista tai urheilutapahtumista.

Electric: Voimanlähteenä on sähkömoottori, joka saa energiansa 30 kWh tehoisesta litiumioniakusta. Kun auto ei ole käytössä, se hakeutuu itse latausasemalle täydentämään energiavarastojaan. Vaihtoehtona on auton ”telakoiminen” latausasemaan induktiivisesti jopa niin, että auto itse syöttää virtaa verkkoon ja toimii varavoimanlähteenä.

Uusi ovikonsepti, ohjauspyörä ja polkimet puuttuvat kokonaan

Kaksipaikkainen Smart vision EQ fortwo on muiden smartien tapaan suunniteltu tarjoamaan mahdollisimman paljon ja käyttämään mahdollisimman vähän tilaa. Mallin mitat ovat p 2 699/ l 1 720/ k 1 535 mm. Ajo- ja takavalot on korvattu Black Panel -näytöllä sekä led-näytöillä, ja myös ovien filmipintaa voidaan käyttää informaation välittämiseen.

Auton toimintoja kontrolloidaan mobiililaitteen sekä puhekomentojen avulla – intuitiivisesti, mukavasti ja hygienisesti. Ohjauslaitteiden puuttuminen avartaa valkean sävyistä matkustamoa entisestään. Kojelaudan sijaan autossa on 58,5 x 15,6 senttimetrin kokoinen näyttö ruusunkultaisilla kehyksillä. Ulkokulmissa on kaksi nelituumaista näyttöä, joiden avulla auto voi muun muassa toivottaa käyttäjät tervetulleiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?