Hirvivaara! On vain yksi tapa pienentää törmäysriskiä – joka kolmas kuski joutunut väistämään - Autot - Ilta-Sanomat

Hirvivaara! On vain yksi tapa pienentää törmäysriskiä – joka kolmas kuski joutunut väistämään

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilevista yli kolmannes on joutunut jarruttamaan tai tekemään väistöliikkeen hirven tai peuran takia.

Tämä hirvi kuvattiin Inarin ja Kittilän välisellä tiellä.­

7.9.2017 8:46

Liikenneturvan viime talvena teettämä kyselytutkimus kertoo, että hirvieläimen kohtaaminen tien päällä on monelle kuljettajalle tuttua. Vastanneista kuljettajista 35 prosenttia kertoo joutuneensa jarruttamaan tai tekemään väistöliikkeen peuran tai hirven takia viimeisen kolmen vuoden aikana.

Hirvionnettomuuksia tapahtuu koko maassa, varsinkin vilkkailla kaksikaistaisilla pääteillä. Onnettomuuksien määrä on kuitenkin laskenut alle puoleen vuosituhannen alun huippuluvuista.

Hirven kohtaamista myös pelätään. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kuljettajista 45 prosenttia kertoo pelkäävänsä liikenteessä hirviä. Niiden syksyllä vilkastuva menokausi edellyttää kuljettajilta valppautta, sillä hirvet liikkuvat syksyllä vilkkaasti. Liikehdintään vaikuttavat sekä kiima-aika että vaelluskausi. Osaltaan sarvipäitä liikuttaa myös hirvestyskausi, joka tänä vuonna alkaa suuressa osassa maata lokakuussa.

– Hirven tai peuran kohtaamista ei voi ennustaa, mutta kuljettaja voi varautua omalla toiminnallaan ja seuraamalla liikennemerkkejä. Ajallisesti hirvionnettomuuksia sattuu eniten ennen ja jälkeen auringonlaskun, mutta hirvet liikkuvat paljon myös aamuhämärässä. Hämärän hetkinä onkin syytä olla erityisen valppaana, toteaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Liikenneturvan mukaan paras tapa vähentää hirvionnettomuuden riskiä on tiedostaa vaaranpaikat ja ottaa ne huomioon ajotavassa ja -nopeudessa. Hirvet pyrkivät tallomaan samoja polkuja, ja hirvivaroitusmerkki kertoo näistä tiedetyistä vaelluspaikoista. Sekä varoitusmerkin alueella että hirviaitojen päättyessä on syytä katsella tienvierustoja ja ajovalojen ulkoreunoja sillä silmällä

– Nopeuden laskeminen on ainoa tapa pienentää törmäysriskiä ja hankkia pelivaraa, jos eläin ryskää tielle. Eritoten hämärässä tai huonolla kelillä alhaisempi ajonopeus ja valojen tehokas käyttö antavat lisäaikaa myös havainnointiin, Elovaara kiteyttää.

Vakuutuslaitos Folksam kertoi hiljattain myös teknisistä ratkaisuista, joilla törmäys tiellä olisi vältettävissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?