Päätoimittajat testasivat uusimmat kiinalaisautot: Parhaat ovat huippuhalpoja, ”ja uskokaa tai älkää” – tasokkaita - Autot - Ilta-Sanomat

Päätoimittajat testasivat uusimmat kiinalaisautot: Parhaat ovat huippuhalpoja, ”ja uskokaa tai älkää” – tasokkaita

Yhteensä Auto Bildin hiljattain tehdyssä kansainvälisessä testissä oli seitsemän kiinalaisautoa ja kaksi länsimerkkien Kiinassa valmistettavaa mallia.

Hongqi H5:n tuorein versio (2017) edustaa kiinalaista luksusautoa. Kaupallisesti kiinnostavimpia ovat silti edulliset kansanmallit, joiden laatutaso on viime vuosina kohonnut huimasti.

5.9.2017 14:08

Auto Bild Suomen numerossaan 11/2017 julkaisemassa vertailutestissä tuoreita kiinalaisautoja kehutaan kenties enemmän kuin koskaan.

Testin ovat tekivät Auto Bildin eri maaversioiden yhteensä kahdeksan päätoimittajaa.

Kuvassa vuoden 2017-18 Zotye X7. Auto ei osallistunut Auto Bildin kiinalaisautojen vertailuun.

Esimerkiksi keskikokoiseksi katumaasturiksi laskettavasta Changan CS 75:sta (kuluttajahinta Kiinassa noin 16500 euroa), lehti toteaa mm. seuraavaa:

”Miellyttävä korimuotoilu voisi olla Euroopasta. Hinnalla, jolla saa Saksassa Volkswagen Polon, saa nelisylinterisen 170-hevosvoimaisen tekniikan, tilaa viidelle ja 6-portaisen manuaalivaihteiston. Hidasta kaasuvastetta lukuun ottamatta 4,65-metrisessä katumaasturissa on tunnokas ohjaus, tyydyttävä ajomukavuus ja - uskokaa tai älkää - todella tasokas viimeistely.”

Kehuja saa myös nokkailmeeltään Audia muistuttava, noin 17000 euron hintainen Great Wall H6 Haval, jossa kiitosta kerää muun muassa auton”huomattava ajomukavuus” sekä ”tilava, kuljettajakeskeinen ohjaamo”.

Joukossa myös ”Eurooppaan kelpaamattomia” tekeleitä

Kaikki kiinalaisautot eivät kuitenkaan ole näin hyviä. Haukkuja saa esimerkiksi BYD Tang 80, jonka on natiseva ja meluisa, sekä varustettu omituisella kakofonisella puheohjauksella, jossa eri järjestelmien tarjoama informaatio kuuluu auton kaiuttimista erikoisesti samanaikaisesti.

Kehitys on hypännyt tästä ajasta jo huimasti. Kuvassa IS:n Shanghaissa vuonna 2011 kuvaama Hawtai -merkkinen kiinalaistuotos.

Roewe RX5:llä ei taas lehden mukaan olisi eurooppalaisilla markkinoilla mitään mahdollisuuksia, sillä auton kivikova jousitus saa katumaasturikorin hyppelemään omituisesti ja kuorma-automaisesti rallattavan moottorin turboviivekin on melkoinen.

Auto Bild toteaa kuitenkin, että useimmat uusista kiinalaismalleista yllättävät nykyaikaisella suunnittelullaan, hyvällä viimeistelyllään ja ajanmukaisella tekniikallaan.

Ongelmia parhaissa kiinalaisautoissa aiheuttavat lehden mukaan lähinnä jousituksen, voimansiirron ja ohjauksen keskinäisen harmonian puute, jota lehti pitää lähinnä suunnittelijoiden eurooppalaisia vähäisempään kokemukseen liittyvänä.

Kiinalaisia autoja ei pidä enää aliarvioida, Auto Bild summaa Shanghain lähellä ajetun testinsä tulokset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?