VIP & Flying Finns: Suomalaisvoimin rakennettu katukiihdytysauto lähtee maailman tunnetuimpaan alan tapahtumaan Drag Weekille - Autot - Ilta-Sanomat

IS seuraa: Ensimmäinen puhtaasti suomalaisvoimin rakennettu katukiihdytysauto lähtee maailman tunnetuimpaan alan tapahtumaan

Hot Rod magazinen järjestämä Drag Week on maailman tunnetuin Street/Race-tapahtuma. Tapahtumaa seuraa vuosittain parhaimmillaan lähes satatuhatta katsojaa.

29.8.2017 15:33

Drag Weekin idea on, että viikon aikana neljällä eri radalla ajetaan niin sanotulla katuautolla aikaa vastaan. Kunkin radan jälkeen kilpa-autot ja tavarat pakataan kasaan ja lähdetään kohti seuraavana odottavaa rataa.

Auton perään on lupa laittaa koukun jatkeeksi pieni peräkärry. Kaikkien mukana seuraavien tarvikkeiden on mahduttava kärryyn ja katolle.

Tällaisia ajoneuvoyhdistelmiä näkyy ensi viikolla Illinoisin maisemissa. Kilpuriin ja sen perässä olevaan kärryyn on pakattu kaikki, mitä viikon aikana viidessä kisassa ja yhteensä yli 1600 kilometrin siirtymätaipaleilla tarvitaan.

Tämä toistuu viitenä eri päivänä, jonka jälkeen jokaisen luokan tulokset tutkitaan vertailemalla autojen parhaiden varttimailiaikojen keskiarvot.

Voittajaksi selviytyy se autokunta, joka on selviytynyt reissusta ilman ulkopuolisten apua (vain kuljettaja ja apukuljettaja, sekä muut kilpailijat saavat auttaa autojen korjauksessa tai huollossa) ja ajanut viitenä eri päivänä yhteensä nopeimmat varttimailiajat eri radoilla.

Drag Weekissä on 17 eri luokkaa, mutta suurin mielenkiinto kohdistuu kahteen kärkipään luokkaan; Unlimited ja Ultimate Iron.

Unlimitedissä oikeastaan kaikki muutokset ovat sallittuja, mutta Ultimate Iron-luokassa pitää jo olla alkuperäinen metallikori ja ovet sekä ikkunat, myös auton painossa on alaraja joka on 1360kg kuskin kera.

Suomalaisia kuskeja Drag Weekillä ei ole aikaisemmin ollut kuin yksi, Kimmo Nevalainen SIX-5 Corvetella vuonna 2015. Kimmon auto on kuitenkin enemmän Pro Touring peli, kuin varsinainen katukiihdytysauto.

Suomalainen VIP & Flying Finns -tiimi Amerikan Drag Weekille 2017

Tänä vuonna Drag Weekille on tarkoitus viedä ensimmäinen puhdasverisesti suomalaisvoimin rakennettu katukilpuri, nimittäin legendaarinen sininen Plymouth VIP jonka omistavat Jyrki Aukio ja Jussi Lahti.

Plymouth VIP on vuosimallia 1967.

Tuplaturboilla ryyditetty +2000hp isolohko mopari on varmasti tuttu kaikille FHRA:n katukisoja seuranneille. Kilpaluokkana Drag Weekillä tulee olemaan arvostettu Ultimate Iron.

Plymouth VIP kilpuria tulee ajamaan Janne Uskali ja apukuljettajana/mekaanikkona toimii Jyrki Aukio. Taustatiiminä toimii manageri Niklas Wasström ja mekaanikot Patis, Seppo Paavola, Mikko-Ville Kalevi alias ”Mikkis”.

VIP & Flying Finns -tiimi pakkasi Plymouthinsa merikonttiin ja lähetti sen jo kuukausi sitten kohti Yhdysvaltoja.

Plymouth VIP ja kaikki tarvikkeet pakattiin kuukausi sitten konttiin ja lähetettiin rahti-aluksella Amerikkaan. Tiimin jäsenet lentävät tällä viikolla, noin viikkoa ennen itse Drag Week-kilpailun alkua noutamaan auton satamasta. Tämän jälkeen on tarkoitus käydä vielä paikallisilla radoilla koeponnistamassa autoa ja hakea viimeiset säädöt kohdalleen.

Amerikan ”valloitusta” varten autolle on perustettu facebookiin oma VIP & Flying Finns to Drag Week 2017-sivu osoitteessa www.facebook.com/VIPFlyingFinns, josta voi käydä lukemassa ja katsomassa tiimin tuoreimmat uutisoinnit ja päivitykset.

Ilta-Sanomat seuraa tiimin edesottamuksia videoilla, jota ryhmä lähettää aina kisapäivien jälkeen. Ensimmäinen video ilmestyy sitten, kun tiimi pääsee kurkistamaan merikontin sisälle ensi kertaa kuukauden merimatkan jälkeen.

Drag Week alkaa rekisteröitymisellä sunnuntaina 10. syyskuuta ja päättyy viidentenä kisapäivänä eli perjantaina 15. syyskuuta Cordova International Raceway -radalla Illinoisin osavaltiossa.

  • Artikkelin pääkuvana olevalla videolla on näyte Plymouth VIP:n lähdöstä tältä kesältä. Alla olevalla videolla on kertomus auton rakentamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?