Tiedätkö mikä ero on autoverolla ja ajoneuvoverolla? Tässä vastaus – mukana myös perusvero, käyttövoimavero, yhdistelmävero...

Auto- ja ajoneuvoverolla on selkeä ero. Ajoneuvoveron tuotto vuonna 2016 oli hieman yli miljardi euroa, autoveron taas hieman vajaan miljardin.

Autovero on ajoneuvoveroa suhdanneherkempi, sillä autoveron tuotto riippuu erityisesti uusien autojen koko ajan laskevista keskimääräisistä hiilidioksidipäästöistä.

19.8.2017 18:02

Autovero on kertaluonteinen vero, joka maksetaan kun ajoneuvo merkitään ensimmäisen kerran Suomen ajoneuvoliikennerekisteriin.

Autoveroa maksetaan Suomessa rekisteröitävistä tai käyttöönotettavista henkilö- ja pakettiautoista, moottoripyöristä ja eräistä muista kolmi- ja nelipyöräisistä ajoneuvoista.

Autoverossa verovelvollinen on rekisteriin merkittävä ajoneuvon omistaja. Tyypillisesti autokauppa kuitenkin huolehtii autoverotuksesta autokaupan kautta hankituista ajoneuvoista omistajan puolesta.

Yksityishenkilö joutuu huolehtimaan itse autoveron maksamisesta käytännössä vain silloin, jos kyseessä on yksityisesti ulkomailta tuotu ajoneuvo.

Autoverolle ei enää pääsääntöisesti makseta arvonlisäveroa. Vaikka autovero maksetaan useimmiten vain kerran, on sitä laskennallisesti ottaen jäljellä myös käytettyinä myytävien ajoneuvojen hinnassa.

Ajoneuvovero sen sijaan maksetaan vuosittain

Ajoneuvovero on autoverosta poiketen vuotuinen vero ja se perustuu ajoneuvon rekisteritietoihin. Veroa maksetaan ajoneuvoliikennerekisteriin merkityistä henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista.

Ajoneuvovero koostuu kahdesta osasta: Perusvero perustuu ajoneuvon hiilidioksidipäästöihin ja käyttövoimavero puolestaan ajoneuvoihin, jotka eivät käytä polttoaineenaan moottoribensiiniä.

Ajoneuvovero voi muodostua pelkästään perusverosta, pelkästään käyttövoimaverosta tai näiden kahden yhdistelmästä. Esimerkiksi dieselkäyttöisestä henkilöautosta maksetaan yhdistelmäveroa eli sekä ajoneuvoveron perus-, että käyttövoimaveroa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?