Autoilija, vaikuttaako nopeusnäyttötaulu ajonopeuteesi? Tällaisia tuloksia saatiin ajokäyttäytymisestä

Keskimäärin nopeusnäyttö laskee ajonopeuksia 3 km/h. Enimmillään näytön kohdalla ajoneuvojen nopeus laskee jopa 10 km/h.

Tämä näyttö kertoi Vantaalla selvästä ylinopeudesta. Näyttötaulun kohdalla saisi ajaa enimmillään 40 km/h.

10.8.2017 12:22

Tällaisia tuloksia sai Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, kun se purki siirrettävien nopeusnäyttötaulujen dataa.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen siirrettävät nopeusnäyttötaulut ovat kiertäneet Oulun seudun maanteillä jo kolme vuotta. Nopeusnäyttötaulujen tarkoituksena on antaa palautetta autoilijoille heidän ajonopeuksistaan.

Näyttö antaa kuljettajalle palautteen ajokäyttäytymisestä, mutta myös tallentaa tiedon. Näyttö ei tallenna mitään yksilöivää tai kuvatietoa autoilijoista. Myös ne suuremmat ylinopeudet, joita taulu ei näytä, tallentuvat tutkimuskäyttöä varten.

Lue tästä uutinen nopeusnäytöstä, jonka tiedot kulkeutuvat poliisille.

Näytöt ovat kiertäneet lukukausien aikana pääosin alakoulujen läheisyydessä ja taajamissa muistuttamassa autoilijoita ajonopeuksien hillinnästä. Useimmissa kohteissa näyttö on käynyt noin viikon ajan. Lisäksi muutamilla Oulun seudun kunnilla on omia nopeusnäyttötauluja, jotka kiertävät pääosin katuverkolla.

Nopeusnäyttö mittaa lähestyvästä ajoneuvosta useita havaintoja. Vain kahdessa kohteessa nopeusnäyttö ei mitannut kauempana näytöstä suurempia ajonopeuksia kuin lähempänä näyttöä. Eli 96 prosentissa kohteista näyttö vaikutti ajonopeuksiin laskevasti.

Keskinopeus ylitti nopeusrajoituksen yli puolessa mittauskohteista

Viimeisen vuoden aikana ELY-keskus teki mittauksia kaikkiaan 48 kappaletta 30–60 km/h:n nopeusrajoitusalueilla. Yli puolessa mitatuista kohteista näytön ohittaneiden ajoneuvojen keskimääräinen ajonopeus ylitti kohteen nopeusrajoituksen. Noin joka kahdeksannessa mittauskohteessa autoilijoiden keskinopeus ylitti nopeusrajoituksen enemmän kuin 6 km/h.

Kaikki kohteet olivat 40 ja 50 km/h:n nopeusrajoitusalueilla ja puolet kohteista oli valittu ohjelmaan lähellä sijaitsevan koulun vuoksi.

Yli 10 km/h nopeusrajoituksen ylittäneitä ajoneuvohavaintoja oli keskimäärin 18 prosenttia kaikista ajoneuvoista tehdyistä havainnoista. Mittauskohteesta riippuen yli 10 km/h ylinopeutta ajavien osuus vaihteli 2–45 prosentin välillä.

Suurimmat ylitysprosentit olivat pääasiassa teillä, joissa nopeusrajoitus oli 40 km/h. Ylinopeutta ajettiin lähes yhtä usein päiväsaikaan kuin koko vuorokauden aikana keskimäärin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?