Professorit ehdottavat isoja muutoksia mm. ajoneuvoveroon – päättäjiltä kanta jo ensi viikolla?

Julkaistu:

autoilun verot ja maksut
Useiden professoreiden ja eri alojen huippututkijoiden antama asiantuntijalausunto esittää mm. auto- ja ajoneuvoverojen päästöporrastusten mylläämistä.
”Tehokkain keino edistää autojen keski-iän alentamista ja nopeuttaa uusien teknologioiden yleistymistä on autojen yhteiskäytön edistäminen.”

Muun muassa näin toteaa eri alojen professoreista sekä alansa huipuiksi tituleeratuista tutkijoista koostettu, valtioneuvoston toimikaudeksi 2016-19 nimittämä 15-henkinen ilmastopaneeli.

Käytännössä yhteiskäyttöautoilua voitaisiin paneelin mukaan tukea monin eri tavoin, muun muassa vapauttamalla yhteisautot auto- ja ajoneuvoveroista mahdollisesti jopa kokonaan.

Professoreiden ja tutkijoiden mukaan myös nykyinen, käytännössä kaikkia autoja tavalla tai toisella koskeva päästöporrastus on yleisesti ottaen liian loiva, erityisesti alle 100 g CO2/km päästävien autojen osalta.


Paneeli esittääkin, että auto- ja ajoneuvoverojen päästöporrastusta tulisi muuttaa nykyisestä selvästi, jotta täyssähkö- ja lataushybridiautojen hankintaan muodostuisi kannuste.

”On myös huomattava, että tutkimusten mukaan autoveron vaikutus on suurempi kuin ajoneuvoveron”, paneeli mainitsee liikenneverkon rahoitusta arvioivalle työryhmälle annetussa lausunnossaan.

Kyseinen kaikista eduskuntapuolueista koottu parlamentaarinen työryhmä antaa väliraporttinsa jo reilun viikon päästä eli perjantaina 18. elokuuta.

Mahdollista ja jopa todennäköistä on, että raportissa otetaan ainakin jollain tapaa kantaa myös ilmastopaneelin lausuntoon.

Valtioneuvoston asettaman Ilmastopaneelin puheenjohtaja on Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen. Eri ministeriöt ja työryhmät voivat antaa paneelille toimeksiantoja, mutta eivät vaikuttaa lopputulokseen tai kannanottoihin. Ilmastopaneelissa on mukana 15 ilmastopolitiikan kannalta keskeisten tieteenalojen huippututkijaa.

Ota kantaa

Kannatatko professoriryhmän esittämää ajatusta auto- ja ajoneuvoverojen päästöporrastuksen jyrkentämisestä?

Kyllä 20% En 63% Mikä päästöporrastus, en ymmärrä? 17%
Ääniä yhteensä 17694

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt