Trafin ennuste: Bensiini- ja diesel-käyttöiset autot menettävät runsaasti asemiaan kolmessa vuodessa - Autot - Ilta-Sanomat

Trafin ennuste: Bensiini- ja diesel-käyttöiset autot menettävät runsaasti asemiaan kolmessa vuodessa

Vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus on kasvanut autokannassa vuodesta 2007 vuosittain keskimäärin 50 prosenttia joka vuosi.

Hybridiauto latauksessa: tämä näky on entistä yleisempi lähivuosina, liikenteen turvallisuusvirasto Trafi uskoo.­

27.7.2017 11:20

Mikäli kasvu jatkuu samanlaisena, niin hyvin pian merkittävä osuus autoista kulkee muulla kuin bensiinillä tai dieselillä, ajoneuvorekisterin tilastoista käy ilmi.

Autokannan vanhenemisesta huolimatta autojen keskimääräiset päästöt ovat laskeneet samaan aikaan. Päästöihin olennaisesti vaikuttaa autojen käyttövoima. Yleensä tavallista autoa vähemmän CO2-päästöjä tuottaa ns. vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimiva auto. Termillä viitataan muulla käyttövoimalla kuin bensiinillä tai dieselillä kulkevaan ajoneuvoon.

– Vaihtoehtoisia polttoaineita käyttävien ajoneuvojen määrän lisääntyminen on myös kiinni hyvin pitkälti mallitarjonnan laajentumisesta sähköautojen ja lataushybridien tarjonnan kasvaessa. Samalla ihmisten asenteet uusia teknologioita kohtaan muuttuvat. Tekniikan kehittyessä ennakkoluulot pienenevät, Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro sanoo.

– Vaikkakin vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus uusissa ajoneuvoissa on kasvanut viime vuosina melko dramaattisesti, niin osuus koko ajoneuvokannasta on vielä tällä hetkellä melko pieni, Pallaspuro kertoo.

Trafin teoreettinen arvio vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivien henkilöautojen osuudesta vuonna 2020 on nykyisen prosentin sijasta seitsemän prosenttia.

3,4 miljoonaa henkilöautoa

Suomen noin 3,4 miljoonan henkilöauton määrästä (30. kesäkuuta 2017 mennessä) bensiinikäyttöisiä on 1 967 905 ja dieseliä syöviä 743 502.

Sähköautoja on rekisterissä 1 142 kappaletta, maakaasua hyödyntäviä autoja on 385, bensiini/sähköautoja 3 300, bensiini/cng-autoja 1 955 , bensiini/etanoliautoja 3 702 ja diesel/sähköautoja 373 kappaletta. Muu käyttövoima: 112 kappaletta.

Lvuissa pitää huomioida, että hybridit, joissa ei ole latausmahdollisuutta, luetaan käyttövoimaltaan bensiinikäyttöisiksi. Tällaisia ajoneuvoja on liikennekäytössä tällä hetkellä noin 20 000. Yhteenlaskettuna liikenteessä on siis lähes 31 000 muulla kuin puhtaasti bensiinillä tai dieselillä kulkevaa ajoneuvoa. Koko ajoneuvokannasta tämä on reilun prosentin verran.

– Tämä ei vielä kuulosta paljolta, mutta kehitys on ollut varsin nopeaa. Vuonna 2007 vastaava osuus oli vain 0,02 prosenttia, Pallaspuro sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?