HS: Pyöräilijät jäävät sakottamatta, mutta autoilijoita kyllä rokotetaan – saman säännön rikkomisesta! Poliisi kertoo miksi - Autot - Ilta-Sanomat

HS: Pyöräilijät jäävät sakottamatta, mutta autoilijoita kyllä rokotetaan – saman säännön rikkomisesta! Poliisi kertoo miksi

Mikäli autoilija ei noudata suojatiellä olevan jalankulkijan väistämisvelvollisuutta ja poliisi näkee tilanteen, napsahtavat sakot helposti, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Jalankulkijalla on tässä etuoikeus, pyöräilijällä ei. Jos pyöräilijä ei väistä jalankulkijaa, pitäisi häntä ainakin periaatteessa sakottaa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

24.7.2017 12:36

Pyöräilijöiden kohdalla valvonta sen sijaan lipsuu.

Ylikomisario Dennis Pastersteinin tietojen mukaan pääkaupungissa ei ole viime vuosina sakotettu yhtäkään pyöräilijää suojatiesäännösten noudattamatta jättämisestä, HS jatkaa.

Autoilijoita sen sijaan on Pastersteinin mukaan sakotettu tasan saman suojatiesäännön rikkomisesta kymmeniä kertoja.

Siitä ei kuitenkaan ole kyse, etteivätkö pyöräilijät rikkoisi aivan samojen pykälien mukaisia väistämissääntöjä – ja ainakin tietyissä kohteissa mahdollisesti jopa useammin kuin autoilijat.

Pasterstein kertoo HS:lle, että yksi sakottamattomuuden syistä on ainakin se, että partio ei yleensä ole näkemässä, kun pyöräilijä rikkoo väistämisvelvollisuuttaan.

Lisäksi pyörä on pienempi ja kevyempi kuin auto. Käytännössä tämä vaikuttaa siten, että poliisi tulkitsee herkemmin autoilijan käytöksen muodostavan jalankulkijaa kohtaan suuremman riskin ja kirjoittaa näin ollen mahdollisen sakon myös herkemmin.

Lisäksi pyöräilijä pystyy myös HS:n mukaan usein väistämään jalankulkijan etu- tai takakautta.

– Mikä ei tietenkään ole laillista, Pasterstein sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?