IS koeajoi: Fiat 124 Spider – aito avo-roadster perhe-Skodan hinnalla

Fiatin uusi kaksipaikkainen roadster on periaatteessa vain erilaisilla kuorilla varustettu Mazda MX-5. Vai onko sittenkään? Otimme kesäherkun ajoon ja kokeilimme.

Fiat 124 Spider on hauska ajettava. Kangaskatto on käsikäyttöinen, mutta helposti ja nopeasti nostettavissa. Hintaluokaltaan tämä avoherkku vastaa teknistä lähtökohtaansa eli Mazda MX-5:sta.

17.7.2017 11:50

Pelkästään ulkoa tarkastellen Fiat 124 Spiderin juurien selvittäminen vaatii joko rehellistä etukäteistietoa tai vaihtoehtoisesti melkoista silmää mittasuhteille. Auton sukulaisuus Mazdaan näkyy kun lähinnä mittasuhteissa kuten akselivälissä.

Piirustuspöydällä 124 Spiderin muotoihin on Mazdasta poiketen kehitelty melkeinpä sarjakuvamaisia muskeleita, minkä lisäksi auto on myös hieman alkuperäistä lähtökohtaa pidempi ja jonkin verran painavampikin.

Oven aukaisun jälkeen fiatmaisuudet kuitenkin loppuvat. Kabiinissa kaikki on jo niin Mazdaa kuin olla voi, aina tietoviihteestä pienimpiin nappuloihin saakka. Vain ratin logo, muutama animaatio keskikonsolin monitoiminäytössä ja hieman muokatut istuimet eroavat japanilaisesta.

Vain istuinten värivalinnat edustavat Fiatia. Muu ohjaamo on täyttä Mazdaa.

Voi ei. Oliko tämä nyt sitten tässä?

Ei sentään. Fiat 124 Spideriin on nimittäin onnistuttu kehittämään sen verran paljon Mazdasta poikkeavaa ajotunnelmaa, että koeajo muuttuu nopeasti suorastaan mielenkiintoiseksi.

Ensinnäkin auton keulalta löytyy Fiatin oma turbokone. Se vääntää alakierroksilla Mazdaa paremmin ja asettuu 140 hevosvoimallaan kahdesta eri tehovaihtoehdosta (130 ja 160 hv) koostuvan Mazdan MX-5 -malliston puoliväliin.

MX:n kanssa pelanneelle saattaa tulla yllätyksenä sekin, että Fiatin alusta on Mazdaa hieman jämäkämpi. Lisäksi vaihdelaatikkona on nyky-MX:stä poikkeava, selvästi raaemmalla tuntumalla varustettu vanhempi vaihtoehto. Se tuo menoon tiettyä puritaanisuutta.

Säilytystilaa Fiatissa on takakontin ohella niukasti. Ovitaskuja ja perinteistä hansikaslokeroa ei ole ollenkaan, joten suurimmaksi ohjaamolokeroksi jää tämä, istuinten välin sijoitettu kannellinen kolo. Syvyydeltään se on tähän autoluokkaan sopivasti kuohuviinipullon luokkaa.

Mutka-asvaltilla tiukka jousitus on arvattavan maukas. Positiivisin yllätys alustassa on silti se, ettei Spider tunnu aivan mahdottoman epämukavalta edes cruisingtapahtuman mukulakivillä täristellessä.

Kaikkiaan Fiat 124 Spider on mielenkiintoinen vaihtoehto varsin harvalukuiseen edullisemman pään roadster-autoluokkaan. Spider tarjoaa aitoa avosporttinautintoa ja eroaa teknisestä lähtökohdastaan sen verran paljon, että valintaa pääsee sen ja MX-5:n välillä tekemään loppujen lopuksi ihan vain makuasioihin pohjaten.

Ainiin se otsikon Skoda. Vertailun vuoksi jokseenkin samalla hinnalla kuin Fiat Spiderin saisi ihan kivasti varustellun uuden Skoda Octavian. Ei toki sitä malliston kalleinta, mutta vähän sinne päin kuitenkin. Kumman ottaisit?

Fiat 124 Spider 1.4 MultiAir Lounge

Moottori R4, turbo 1368 cm3, 103 kW (140 hv)/5000 r/min, 240 Nm/2250 r/min. Suorituskyky 0-100 km/h 7,5 s., huippunopeus 215 km/h. Kulutus 6,4 l/100 km 95E10 CO2-päästöt 148 g/km Voimansiirto M6, takaveto. Mitat p 4054 mm, l 1740 mm, k 1233 mm, akseliväli 2310 mm, tavaratila 140 l, tankki 45 l. Hinta 38992 euroa.

KIITÄMME:

- Sporttista avotunnelmaa

- Napakkaa, mutta yllättävän mukavaa alustaa

MOITIMME:

- Säilytystilojen ja lokeroiden puutetta ohjaamossa jopa roadsteriksi

- Ohjauspyörä- ja istuinsäätöjen lievää rajallisuutta

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?