Mitä täytyy tehdä jos ajaa autolla eläimen päälle – pitääkö esimerkiksi kuolleesta kissasta ilmoittaa ja kenelle?

Jos ajaa eläimen yli, on kuljettajalla eettinen velvollisuus mennä katsomaan, miten sille kävi – toki muu liikenne ja turvallisuus huomioon ottaen.

– Jos vahinko sattuu, on mietittävä, pystyykö paikalla ylipäätään turvallisesti pysähtymään tai siirtämään eläintä pois tieltä. Jos se on mahdollista, on huolehdittava siitä, että on itse mahdollisimman näkyvä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi huomioliivin ja autossa hätävilkkujen käyttöä. Turvallisuus ensin tässäkin, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski painottaa.

Loukkaantuneet kotieläimet, kuten koirat ja kissat, on toimitettava päivystävälle eläinlääkärille hoitoon.

Kuolleesta lemmikkieläimestä on asiallista ilmoittaa eläinsuojeluvalvojalle tai poliisille, sillä joku varmasti kaipaa tietoa lemmikistään.

Lisäksi pahasti loukkaantunut eläin on lopetettava. Asiasta voi ilmoittaa esimerkiksi poliisille, joka hoitaa tehtävän autoilijan puolesta.

– Isomman eläimen kanssa kolaroitaessa on aina ilmoitettava asiasta poliisille. Muuta liikennettä on varoitettava viemällä varoituskolmio asianmukaiseen paikkaan. Jos eläin on kuollut, voi sen siirtää mahdollisuuksien mukaan turvallisesti pientareelle. Hätäkeskukseen (112) soittamalla saa viranomaisapua ja ohjeita tällaisiin tilanteisiin. Soitto helpottaa tapauksen jälkipuintia, Kalmakoski sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?