Suunnitteletko lataavasi sähköautoa aurinkoenergialla? Näin paljon kilometrejä saat yksityiskodin päivätuotannolla - Autot - Ilta-Sanomat

Suunnitteletko lataavasi sähköautoa aurinkoenergialla? Näin paljon kilometrejä saat yksityiskodin päivätuotannolla

Noin 60 prosenttia vastaajista olisi valmis maksamaan enemmän asunnosta, jossa on aurinkopaneelit.

Kuvan omakotitalo on varustettu katolle sijoitetuilla aurinkopaneeleilla.­

9.7.2017 8:52

Suurin osa suomalaisista (80 %) suhtautuu aurinkopaneeleihin myönteisesti, selviää Kantar TNS:n energiayhtiö Fortumille toteuttamassa kyselytutkimuksessa*. Kielteisesti suhtautuvia on vain 17 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Yli puolet niistä vastaajista, jotka eivät osanneet arvioida suhtautumistaan paneeleihin, tietävät kuitenkin mitä aurinkopaneelit ovat. Kyselyyn vastanneista 3 prosentilla on jo käytössä aurinkopaneelit.

Aurinkopaneelien ostoa harkitsee yhä useampi

Tutkimuksen mukaan 28 prosenttia suomalaisista on harkinnut aurinkopaneeleiden ostamista. Muita useammin aurinkopaneelien ostamista ovat harkinneet 30–44-vuotiaat miehet, suurituloiset taloudet sekä pari- tai omakotitalossa asuvat.

– Tulosten perusteella suomalaiset ovat hyvin hintatietoisia ja pohtivat eri energiamuotojen käytön kustannuksia. Aurinkopaneeleiden hinnat ovat viime vuosina kuitenkin laskeneet. Voimme säästää energiakuluissa hyödyntämällä omaa tuotantoa itse sekä myymällä ylijäämän muille. Aurinkoenergialla voi laskea sähkönkulutuksen kustannuksia tietyissä kohteissa jopa 100 euroa kuukaudessa, toteaa Fortumin tuotepäällikkö Olli Raatikainen.

Hinta on myös yleisin syy sille, miksi aurinkopaneeleita ei hankita. Kyselyyn vastanneista 28 prosenttia on sitä mieltä, että aurinkopaneeleiden hinta on liian korkea. Epätietoisuus siitä, paljonko sähköä paneelit tuottaisivat, on kolmanneksi yleisin syy, jonka kyselyyn vastanneet mainitsevat aurinkopaneelien hankinnan esteeksi (20 %).

– Auringonvalon määrän riittämistä energiantuotantoon Suomessa epäillään usein. Niinpä aurinkoenergia varteenotettavana sähköntuotannon vaihtoehtona tuleekin usein yllätyksenä suomalaisille. Aurinkoenergialla kuitenkin voidaan hoitaa huomattava osa suomalaisten energiatarpeesta, kertoo Olli Raatikainen.

Hieman yli viidennes ei osaa arvioida aurinkopaneelien käyttöikää. Tyypillisimmin sen arvioidaan olevan 10–20 vuotta.

– Käyttöikä aurinkopaneeleille on noin 30 vuotta tai enemmänkin. Suosituimman asentamamme paneelijärjestelmän hinta on selkeästi alle 10 000 euroa, kun taas järjestelmän voi saada asennettuna jopa alle 5 000 eurolla. Mitä suurempi pinta-ala aurinkopaneeleilla täytetään, sitä suurempi on kustannus, Raatikainen kuvailee.

Aurinkoenergialla voi päivässä tuottaa jopa enemmän energiaa, kuin kodin energiatarve vaatii.

– Esimerkiksi yksityiskodin päivätuotannolla saisi keskikokoiselle sähköautolle yli 150 kilometrin toimintamatkan.

– Tuotantomäärän sijaan haasteena onkin kohdistaa tuotanto ja kulutus asiakkaalle oikein. Pienelläkin paneelipinta-alalla pärjää, jos energiantarve ei ole kovin suuri, Raatikainen summaa.

* Kyselyyn vastasi yhteensä 1 127 suomalaista kesäkuussa 2017. Fortumin teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS. Vastaajajoukko on edustava iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?