Hankintapaperit paljastavat: Peltipoliisien tekniikkaa muutetaan – satsaus miljoonia euroja

Poliisihallitus on julkaissut ilmoituksen automaattisen liikennevalvontalaitteiston hankinnan kilpailuttamisesta vuoden 2017 aikana.

Kilpailutusdokumenttien mukaan hankinnassa ovat nyt sekä kiinteisiin valvontapisteisiin, että viranomaisten ajoneuvoihin sijoitettavat automaattivalvontalaitteistot.

Lisäksi hankintaan sisältyvät laitekotelot tarvikkeineen ja varaosineen sekä tarvittavat huolto- ja korjauspalvelut.

Mielenkiintoisin Poliisihallituksen hankintailmoituksesta selviävä seikka on kuitenkin valvontalaitteiden uusimisen yhteydessä tapahtuva nopeuden mittaustekniikan vaihtuminen.

Video: Animaatio näyttää, miten nykyinen peltipoliisi toimii.

Uusissa laitteissa luovutaan tien pintaan sahattavista induktiosilmukoista, mikä tarkoittaa sitä, että jatkossa valvontalaitteiden mittaustekniikka perustuu joko laservaloon tai edustaa ns. kehittyneempää tutkatekniikkaa.

Induktiosilmukkatekniikka on mahdollistanut muun muassa ylinopeuden ajamisen vastaantulijan kaistaa käyttäen, sillä nopeuden mittaaminen on vaatinut ajoneuvolta juuri tietyn tien kohdan yli ajamista. Silmukka-antureiden epäluotettava toiminta on tuottanut vuosien mittaan myös huomattavan määrän turhia kameravälähdyksiä.

Automaattivalvontalaitteistoilla valvotaan ajoneuvojen nopeuksia ja liikennevaloissa punaisia päin ajamista.

Vuoteen 2018 ulottuvan hankintasopimuksen arvo viiden vuoden sopimuskaudelle (sisältäen kahden vuoden optiovuodet) on noin 6 - 8 miljoonaa euroa.

Koko sopimuskauden aikana automaattivalvontalaitteistoja tullaan hankkimaan poliisihallituksen mukaan arviolta 150 kappaletta.

Video: Kettu etupuskurissa - katso peltipoliisin parhaat kuvat!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?