Poliisi muistuttaa HS:ssa: Kaahailuvideoita kuvanneelta voidaan takavarikoida kamera

Poliisi tapaa työssään yhä useammin sosiaalisessa mediassa julkaistuja videoita. Tutkintaa varten voidaan kamera tai kuvamateriaali takavarikoida.

– Nuoret kuvaavat kaikkea, mitä tekevät, vaikka se olisi tyhmää tai jopa laitonta, sanoo rikosylikomisario Jari Illukka HS:lle.

Kaahailuvideoita voidaan käyttää rikosten ja onnettomuuksien tutkinnassa.

– Poliisi kerää tietysti kaiken materiaalin, joka liittyy tapahtumaan ja tekee ensiarvion siitä, voiko videolla olla näyttöarvoa, Illukka kertoo.

– Sen jälkeen syyttäjä arvioi normaaliin tapaan, täyttyykö rikoksen tunnusmerkistö, ja mikä on sitä tukeva näyttö. Joskus tilanteesta kuvatulla videolla voi olla näyttöarvoa oikeudessa.

Illukan mukaan poliisi voi tutkintaa varten takavarikoida kameran tai sillä kuvatun kuva- tai videomateriaalin. Usein videot kuvataan kännykkäkameralla.

– Lievemmissä rikoksissa emme aina voi tehdä kotietsintää, Illukka sanoo.

Viime aikoina julkisuuteen tulleet kaahausvideot ei ole ihan uusi villitys. Ilta-Sanomat kertoi esimerkiksi 2006 tapauksesta, jossa internetissä kuukauden verran pyörinyt kaahausvideo toi ehdollista vankeutta 28-vuotiaalle naantalilaismiehelle. Vankeusrangaistuksen pituudeksi tuli 60 päivää. Tuomion mies sai törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?