Sähköautot halpenevat tasaiseen tahtiin: Näin kauan kuluu, kunnes sähköautot ovat jo perinteisiä autoja halvempia

Tuore tutkimus paljastaa sähköautojen hinnanalenemisen kriittisen vuoden.

Akkujen hintojen arvioidaan laskevan peräti 77 prosenttia nykyisestä tasosta vuoteen 2030 mennessä. Se merkitsisi sähköautojen hintojen laskua.

2.6.2017 8:02

Sähköautot yleistyvät, joissakin maissa nopeasti ja toisissa – kuten Suomessa – hitaammin, mutta vääjäämättömästi.

Autoilun sähköistymisestä on odotettu alalle mullistusta jo pitkään, mutta todellinen käänne on toistaiseksi antanut odottaa itseään.

Suurimpana syynä sähköautojen yleistymisen hitaudelle on pidetty akkuteknologian kehittymisen hitautta – tai pikemminkin kehittyneiden akkujen kalleutta.

Seitsemän vuoden tähtäin

Nyt tuore Bloomberg New Energy Financen julkaisema tutkimus kertoo, että akkujen hintojen arvioidaan laskevan peräti 77 prosenttia nykyisestä tasosta vuoteen 2030 mennessä niiden hiljalleen yleistyessä. Se taas näkyy suoraan sähköautojen myyntihintojen laskuna.

Samassa tutkimuksessa arvioidaan, että noin vuonna 2025, siis reilun seitsemän vuoden kuluttua sähköautojen akkujen hinnat ovat tasolla, jolloin perinteisen polttomoottoriauton ja sähköauton hinnat ovat tasoissa.

Koska sähköautojen energiatehokkuus on parempi ja niiden ajaminen edullisempaa kuin polttomoottoriautojen, voi tuon ajankohdan jälkeen ennustaa uusille polttomoottoriautoille pikaista myynnin laskua. Myyntiä ohjaavat myös esimerkiksi jatkuvasti kiristyvät EU-päästönormit ja -sopimukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?