Trafi varautunut jo tietullien käyttöönottoon Suomessa – tämä sanavalinta kertoo paljon

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on jo varautunut mahdollisiin tietulleihin ja -maksuihin liittyvien viranomaistehtävien hoitoon.

”Suomen EETS-sovitteluelin nimitetään ajallaan, kun ensimmäinen EETS-tietullikohde perustetaan. Trafi toimii rekisteröintiviranomaisena Suomessa.”

Muun muassa näin todetaan liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sivuilta löytyvässä rekisteriosiossa, mikäli siellä klikkaa useimmille kansalaisille todennäköisesti aika mystiseltä kuulostavaa EETS-linkkiä.

Erityisen huomion kiinnittää sanavalinta ”kun”. Jostain syystä viranomainen ei ole tässä yhteydessä halunnut turhia jossitella.

EETS on lyhenne sanoista European Electronic Toll Service, eli suomeksi asian voisi ilmaista vaikkapa Euroopan laajuisena sähköisenä tietullijärjestelmänä.

EU:n komissio julkistaa tietullisuunnitelmansa virallisesti tänään keskiviikkona

Tällä hetkellä Suomessa ei ole EETS-tietullikohteita eikä myöskään päätöksiä tietullien käyttöönotosta. Toisin voi kuitenkin olla jo muutaman vuoden päästä.

Ilta-Sanomat oli eilen tiistaina paikalla Brysselissä, kun EU:n liikennekomissaari Violeta Bulc kertoi muutamille valikoiduille median edustajille komission pitkään ja huolella valmistelemasta lakipaketista, johon kuuluvat myös yhtenäiset kilometriperustaiset tiemaksut.

Jäsenvaltioiden kuten Suomen asiaksi jäisi määritellä maksun suuruus, joka voisi toki olla myös nolla euroa.

EU asettaisi maksuille kuitenkin korkeimman sallitun kattosumman, hieman kännykkämaailmasta tuttujen roaming-maksujen tapaan.

Trafin johtava asiantuntija Anders Granfelt vahvistaa Ilta-Sanomille Suomen EETS-rekisterin olemassaolon ja siihen liittyvän tietulli- ja kilometrimaksuvalmiuden.

– Tässä on kyseessä direktiivin mukainen toiminta, eli Trafi on varautunut tilanteeseen jossa tiemaksut otetaan käyttöön.

EU:n tietullipaketti on IS:n virkamieslähteiden mukaan tarkoitus ajaa läpi pian alkavalla Viron puheenjohtajakaudella ja hyvissä ajoin ennen seuraavia eli vuoden 2019 europarlamenttivaaleja.

Suomessa tietulli- ja kilometriveroasiat saattavat seuraavan kerran nousta tapetille virallisen keskustelun osalta jo ensi elokuussa, kun ministeri Anne Bernerin johtama liikenneverkon ylläpitoon ja kehittämiseen tarvittavia keinoja selvittävä parlamentaarinen työryhmä antaa väliraporttinsa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?