Yrjö, Jyrki

Autot

Kumpi on jännittävämpää: Jalkapallon seuraaminen vai superauton kyyti? Nissan selvitti

Julkaistu:

JÄNNITYS
Nissan vertasi jalkapallo-ottelun synnyttämää jännitystä pelkääjän paikalla istumiseen GT-R-superautossa.
Jalkapallon Mestarien liigan virallinen autosponsori Nissan selvitti, kuinka jännittävää jalkapallo oikeasti on.

Tätä varten Nissan teetti sarjan testejä yhteistyössä Loughborough’n yliopiston urheilutieteiden asiantuntijoiden kanssa. Tutkimuksen osanottajat käyttivät kehollaan antureita, joiden avulla kerättiin tietoja sykkeestä, hengitystaajuudesta ja galvaanisista ihoreaktioista.

Tarkoituksena oli tutkia jännityksen fysiologisia vaikutuksia ja selvittää, kumpi on jännittävämpää: jalkapallon seuraaminen vai nopean auton kyydissä istuminen.

Jalkapalloa koskevat tiedot kerättiin Mestarien liigan huippuotteluiden aikana. Tietoja verrattiin reaktioihin, jotka mitattiin koehenkilöiltä ammattikuskin ohjaaman Nissan GT-R:n kyydissä Spa-Francorchamps’n kilparadalla Belgiassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä ovat tulokset:

Keskimääräinen sykkeen nousu: Jalkapallo 39 % – GT-R-ratapäivä 37 %.

Keskimääräinen syke 91 bpm –100 bpm

Keskimääräinen maksimisyke 124 bpm –136 bpm

Keskimääräinen hengitystaajuuden nousu: 140 % – 144 %

Keskimääräinen hengitystaajuus: 15 hengenvetoa minuutissa – 15 hengenvetoa minuutissa

Keskimääräinen suurin hengitystaajuus: 35 hengenvetoa minuutissa – 35 hengenvetoa minuutissa

Tohtori Dale Esliger Loughborough’n yliopistosta kommentoi löydösten vertailun johtopäätöksiä näin:

– Aikaisemmin olemme voineet arvioida vain subjektiivisesti, kuinka jännittävää tiukan jalkapallo-ottelun seuraaminen tai Nissan GT-R:n kaltaisen superauton kyydissä istuminen voi olla. Nissan Excitement Index -tutkimuksen antureista saadut tiedot ovat auttaneet meitä ymmärtämään osallistujien fyysisiä reaktioita jännittäviin elämyksiin. Olemme myös voineet tehdä olettamuksia siitä, mitkä elementit näissä kokemuksissa ovat kaikkein jännittävimpiä.

Jalkapallofanien ja Nissan GT-R:n kyydissä olleiden sykkeet olivat keskenään hyvin vertailukelpoisia. Syke myös nousi huippuunsa hetkinä, jolloin se oli odotettavissa, kuten maalin syntyessä tai tiukoissa kaarteissa.

Suurimmat fysiologisten vasteiden väliset erot havaittiin GT-R:n matkustajien ja jalkapallokatsojien hengitystaajuudessa. Jalkapallo-otteluissa hengitystaajuus nousi välillä ja laski sitten hetkellisesti, kun katsojat pidättivät hengitystään ennakoidessaan esimerkiksi maalitilannetta.


Lopputulos:

Koe osoitti, että jalkapallo-ottelun seuraaminen on kuin 90 minuuttia kestävä tunteiden vuoristorata. GT-R:n kyydissä olleiden ihmisten hengitystaajuus sen sijaan nousi tasaisesti, mikä viittaa jatkuvaluonteisempaan jännitykseen.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Näyttelijä Liisa Paatso on kuollut

 2. 2

  Väkivaltatilanne Lohjalla – paikalla useita poliisipartioita

 3. 3

  Temptation Island -Eveliinan Instagram-video sytytti someraivon – rasistinen sana oli liikaa: ”En edes halua kuulla mitään anteeksipyyntöä”

 4. 4

  Varo tätä pelottavan uskottavaa huijausta – ”tunnuksellasi tehtiin 84,12 $ ostos”

 5. 5

  Ennuste muuttui taas – Ilmatieteen laitos: Tällainen on vapun sää

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sebastian Vettelin F1-autosta löytyi salainen vipu – tätä ei ole Räikkösen Ferrarissa

 2. 2

  Lentoemäntä Martina, 29, muuttui vuodessa täysin – vaaleaverikön uusi ulkonäkö lyö ällikällä: ”Halusin tulla aidoksi afrikkalaiseksi naiseksi”

 3. 3

  Sivullinen näki kuinka pyöräilijä pyyhälsi pelastuslaitoksen sulkumerkeistä välittämättä tulvivalle tielle – ja hävisi vedenpinnan alle

 4. 4

  Kirja: Maria Veitolan 5-vuotias poika aiheutti kiusallisen tilanteen HopLopissa – näin julkisuus vaikuttaa perhe-elämään

 5. 5

  Ohikulkija huolestui oudosta liikehdinnästä heikoilla jäillä ja soitti 112:een – kopteripelastajia odotti yllättävä näky

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 4. 4

  Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

 5. 5

  Perheenäiti sai kylmiä väreitä, kun hänen taaperonsa kurkisti viemäriin ja sanoi legendaarisen kauhurepliikin – mistä tyttö oppi lauseen?

 6. Näytä lisää