Vääränlainen painopiste peräkärryssä voi johtaa pelottaviin seurauksiin – katso havainnollinen video

Tiedätkö, miten peräkärryn pakkaaminen vaikuttaa ajovakauteen ? Katso alta havainnollinen video.

Painon lisäksi myös lastaustapa vaikuttaa ajovakauteen.

22.5.2017 9:58

Oikeanlaisen ajokortin ohella myös vetoajoneuvo asettaa rajoituksia sille, miten raskasta lastia on mahdollista vetää. Auton vetopaino voi vaihdella paljonkin moottorista riippuen. Pienimpien bensiinikäyttöisten autojen peräkärrypaino voi olla vain puolet suuremman dieselmoottorin peräkärrypainosta. Useilla sähköhybrideillä on puolestaan varsin alhainen peräkärrypaino tai ne eivät voi vetää perävaunua lainkaan.

Kuinka sitten vaikuttaa se, missä kärryn painopiste sijaitsee. Katso video:

Peräkärryä vedettäessä on ajonopeuden lisäksi kiinnitettävä huomiota kärryn kuntoon, valoihin ja rengaspaineisiin. Peräkärryä vetävällä autolla saa ajaa korkeintaan 80 km/h riippumatta siitä, ajaako kärry tyhjänä vai täyteen lastattuna. Rajoitus koskee myös moottoriteitä. Peräkärry tulee kuormata ja lasti sitoa huolellisesti, Liikenneturva tiedottaa.

Peräkärryn kuorma ei saa sivusuunnassa ulottua perävaunun laitojen yli. Kuorma saa ylittää takalaidan enintään kahdella metrillä, mutta jo metrin ylitys on merkittävä punaisella tai punakeltaisella merkkilipulla. Pimeän tai hämärän aikaan on pitkässä kuormassa käytettävä punaista valaisinta.

Tässä toisessa videossa käydään vielä tarkemmin läpi, kuinka asuntovaunu käyttäytyy, kun kaikki ei ole ihan kohdillaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?