Tuulilasivahingot kasvaneet yhä suuremmaksi riesaksi – syyttävä sormi osoittaa muun muassa kitkarenkaisiin

Auton tuulilaseihin kohdistuvia vaurioita korvattiin vakuutusyhtiöissä vuonna 2015 yli 111000 kappaletta. Vuonna 2016 määrä oli noussut jo 129000 kappaleeseen kertovat tilastot.

Kuvassa korjataan tuulilasin kiveniskemää.

8.5.2017 9:54

Lasivahinkojen määrän kasvua selittävät talvirenkaiden kuvioiden lisääntyminen, roiskeläppien poistuminen, tieverkon kunto ja kattavien autovakuutusten yleistyminen.

Auton ikkunaan liikenteessä lentänyt kivi tai muu esine voi aiheuttaa tuulilasiin särön ja pahimmillaan halkeaman. Tuulilasivauriot aiheutuvat yleensä kiven tai nastojen iskemistä.

– Takaroiskeläppien poistuminen on lisännyt kivien sekä varsinkin keväisin ja syksyisin nastojen iskemiä. Lisäksi tieverkoston rapautuminen routavaurioineen on yksi tuulilasivaurioita lisäävä tekijä. Myös leudot talvet vaikuttavat, kun talvirenkailla ajetaan enemmän paljailla teillä. Paljaalla tiellä nastoja irtoaa sekä nykyään yleistyneet kitkarenkaat nostattavat herkemmin ilmaan tien pinnassa olevia kiviä ja irronneita nastoja, kertoo tuotepäällikkö Henna Saarelainen LähiTapiola Vahinkovakuutuksesta.

Uudemmissa autoissa tuulilasi on osa auton korikehikkoa, minkä vuoksi lasin korjaaminen nopeasti on yhä tärkeämpää. Rikkinäinen tuulilasi on aina turvallisuusriski. Se voi pahimmillaan vaikuttaa esimerkiksi turvatyynyjen toimivuuteen.

Tuulilasien vaihtokulut ovat kasvaneet erilaisten tunnistimien sekä vaihdon yhteydessä tehtävien säätötöiden vuoksi. Esimerkiksi LähiTapiolassa korjaaminen tai lasinvaihto ei alenna autovakuutuksen bonusta, jos kaskoon sisältyy lasivakuutus. Jos kaskoon ei sisälly lasivakuutusta, korjaus korvataan törmäysvahinkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?