Tiesitkö? Suomessa oli 50v sitten voimassa täydellinen uusien autojen tuontikielto syyskuusta lokakuuhun – taustalla autovero ja devalvointi

Toisen maailmansodan jälkeen uusien autojen myynti lähti liikkeelle vuonna 1946. Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta ja valuuttapulasta johtuen uusien autojen kauppa siirtyi kuitenkin välittömästi pitkälti lain ulkopuolelle eli niin sanottuun mustaan pörssiin.

Kuvassa tullimuseon vuoden 2016 autoveronäyttelyyn liittynyt vitriini. Kalliita uusia tuontitavaroita kuten esimerkiksi länsiautoja sai sodan jälkeen hankkia vuosikausien ajan ainoastaan erillisillä ostoluvilla.

Niinpä valtio ottikin pikavauhtia käyttöön niin sanotun tuontisäännöstelyn. Käytännössä se tarkoitti sitä, että ainoat automerkit joita oli helposti saatavilla, olivat ns. itäautoja eli esimerkiksi Moskvitsheja ja Ifoja.

Länsiautoa kuten Volkswagenia joutui tuolloin odottamaan vuosia, ja hinnat olivat huimia.

Vihattu tuontisäännöstely purettiin autojen osalta vuonna 1962.

Autokauppaa leimasivat tämänkin jälkeen valtiovallan toimenpiteet, joista esimerkiksi käy mainiosti vaikkapa ajanjakso 21.9–15.11.1967

Tuolloin Suomessa vallitsi täydellinen autojen tuontikielto, markka devalvoitiin ja uusi autoverolaki astui voimaan 15.11.1967.

Suomen Pankki kiristi lisäksi tuontiluottomääräyksiä, mikä tarkoitti muun muassa sitä, että autoja, joita ei ollut maksettu tehtaalle, ei saanut enää varastoida vapaasatamassa.

Lisää autoveron historiasta voit lukea alta löytyvistä linkeistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?