Kysely: Yritysautoilu vahvassa kasvussa, firmat panostavat sähköautoihin ja ladattaviin hybrideihin - Autot - Ilta-Sanomat

Kysely: Yritysautoilu vahvassa kasvussa, firmat panostavat sähköautoihin ja ladattaviin hybrideihin

Peräti 39 % kyselyyn vastanneista suomalaisyrityksistä ilmoitti hankkivansa ladattavia hybridiautoja tulevan neljän vuoden aikana.

Julkaistu: 10.4.2017 9:57

Secto Automotiven toteuttaman tutkimukseen vastanneista yritysautopäättäjistä puolet uskoo yrityksensä automäärän kasvavan seuraavan neljän vuoden aikana.

Lähes kolmannes yrityksistä uskoo lisäksi hankkivansa täyssähköautoja neljän vuoden kuluessa ja 39 % uskoo ladattaviin hybrideihin.

Suurin suomalainen autoleasingyritys Secto Automotive toteutti maaliskuussa tutkimuksen yritysautopäättäjien ja -käyttäjien näkemyksistä yritysautoilun nykytilasta ja lähitulevaisuudesta.

Sähköiseen kyselyyn vastasi 580 yritysautoilijaa, joista 310 vastaa yrityksensä autohankinnoista. Kaikissa vastanneissa yrityksissä on yksi tai useampi Secton hallinnoima auto, ja yhteen laskettuna vastaajat hallinnoivat noin 6000 yritysajoneuvon kantaa.

Kyselyn tulosten perusteella yritysautoilu on vakaassa kasvussa: kyselyyn vastanneista kolmesta sadasta yritysautopäättäjästä noib puolet kertoo yrityksensä automäärän kasvavan tulevan neljän vuoden aikana ja vain viisi prosenttia uskoo automäärän laskevan.

Yritysten tasetta keventävä leasing on selvästi suosituin rahoitusmuoto vastaajien keskuudessa: Yhteensä 80 prosenttia vastaajista kertoo rahoittavansa seuraavan neljän vuoden aikana autohankintoja leasingillä, osamaksun vastaavan luvun ollessa 14 prosenttia.

Polttoainekulutus ja Co2-arvot ovat jo pitkään ohjanneet yritysten autohankintapäätöksiä. Ympäristöarvojen ohjaamaa hankintaa voidaan tuskin enää pitää trendinä, vaan osana vastuullisten yritysten strategiaa.

Kyselyyn vastanneista yritysautopäättäjistä puolet ilmoitti aktiivisesti pienentävänsä yritysautojensa Co2-arvoja, 28 prosenttia ilmoitti yrityksen hankkivan sähköautoja ja peräti 39 % vastanneista yrityksistä ilmoitti hankkivansa ladattavia hybridiautoja tulevan neljän vuoden aikana.

Trafin tietojen mukaan Suomeen on tällä hetkellä rekisteröity 1464 kappaletta yritysomistuksessa olevia täyssähköautoja. Tähän suhteutettuna Suomen yrityssähköautokanta kasvaa jo pelkästään kyselyyn vastanneiden yritysten hankinnoilla 6 %, jokaisen hankkiessa yhden sähköauton. Secton mukaan erilaiset liikkumisen palvelut kuten Mobility as a Service (MaaS), Liikenne- ja viestintäministeriön Liikennekaari-hanke ja ajoneuvojen tekoäly eivät ole enää tieteiskirjallisuutta.

Yritysautopäättäjistä neljäsosa uskoo teknologisen edistyksen mahdollistamien autoilun palveluiden vaikuttavan tavalla tai toisella yrityksensä autoiluun seuraavan neljän vuoden aikana.

Trafin tietokantoihin on tällä hetkellä rekisteröity noin miljoona ajoneuvoa, työkonetta ja muuta laitetta yritysten omistukseen. Näistä pakettiautoja on 99 000 ja henkilöautoja 230 000. Henkilöautoista 52 000 on rahoitettu leasingillä.

Kokonaisuuden kannalta on huomattavaa, että leasingautot ohjautuvat tyypillisesti noin kolmen-neljän vuoden käytön jälkeen vaihtoautokauppaan ja vaikuttavat osaltaan myös koko Suomen autokannan uudistumiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?