Autosi saattaa kohta puhua: Uudella hankkeella lisää turvallisuutta liikenteeseen

5G-Safe -hanke mahdollistaa liikenteen täsmäsääpalvelut ja antaa puhekyvyn ja kuuloaistin robottiautoille.

Autoissa on jo nyt paljon älyä. Pian vielä enemmän.

6.4.2017 18:07

Teknologian tutkimuskeskus VTT koordinoi tieliikenneonnettomuuksien vähentämiseen tähtäävää 5G-Safe -hanketta, jossa kehitetään uusia ajoneuvoverkkoratkaisuja ja niiden mahdollistamia paikallisia tiesää- ja tieturvallisuuspalveluja kuljettajien, teiden ylläpitäjien ja automaattiajoneuvojen hallintajärjestelmien tueksi.

– Autoista kerättävään sensori- ja videodataan pohjautuvien, reaaliaikaisten palvelujen laajamittainen käyttöönotto mahdollistetaan seuraavan sukupolven 5G-matkapuhelinverkkoteknologialla sekä tiedon optimaalista keräystä ja välitystä tukevilla uusilla ratkaisuilla, kertoo projektipäällikkö Tiia Ojanperä VTT:n tiedotteessa.

– 5G-teknologia tulee olemaan esimerkiksi robottiautojen keskinäisen vuorovaikutuksen kulmakiviä, jossa suomalaisella ICT-sektorin yrityksillä on merkittäviä vientimahdollisuuksia. Nykyiset kuljettajan tukijärjestelmät nojaavat pääosin näköaistiin, jonka auton anturit luovat. 5G ja lyhyen kantaman radiot tuovat autolle myös puhekyvyn ja kuuloaistin nostaen niiden kyvykkyyden toiselle tasolle nykyautoihin verrattuna, Ojanperä uskoo.

Nyt kehitettävät palvelut eivät vaadi ajoneuvojen kuljettajilta ajon aikana toimenpiteitä varoitusten tai tietojen lähettämiseksi. Sen sijaan vallitsevia paikallisia sää- ja tieolosuhteita tunnistetaan automaattisesti ajoneuvoista kerätyn datan perusteella.

Varoitukset ja muu hyödyllinen informaatio toimitetaan reaaliaikaisesti tienkäyttäjille, teiden ylläpitäjille ja automaattiautojen ohjaamiseen. Projektissa tutkittavat uudet verkko- ja pilvilaskentateknologiat tarjoavat palvelujen tiedonvälitykseen pienemmät viiveet sekä paremman skaalautuvuuden nykyisiin ratkaisuihin verrattuna.

 5G ja lyhyen kantaman radiot tuovat autolle myös puhekyvyn ja kuuloaistin.

Tekesin Challenge Finland -kilpailuun kuuluva 5G-Safe -hanke keskittyy paikallisten tiesääolosuhteiden ja teiden kunnon päättelyyn ajoneuvoista saadun datan perusteella sekä varoitusten lähettämiseen tien käyttäjille.

Lisäksi välitetään reaaliaikaista video- ja tutkadataa jonossa ajavien ajoneuvojen kesken sekä tutkitaan paikallisten tiesäätietojen hyödyntämistä automaattiajoneuvojen tilannetietoisuuden lisäämiseksi ja automaattisen toiminnallisuuden kartuttamiseksi vaikeissa keliolosuhteissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?