Autoilijat jäävät kuntavaalien puolueohjelmissa jalkoihin – HS: ”Karu fakta”, ”Heh heh”

Helsingin Sanomat on tehnyt katsauksen puolueiden kuntavaaleihin liittyviin vaaliohjelmiin. Yllättävää on lehden mukaan muun muassa se, miten vähän sanottavaa puolueilla on autoilusta.

”Mitä sanovat Sdp, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto? Pyöräilyä, busseja, kävelyä – ja lisää pyöräilyä.” ... ”Entä vihreät? Heh, heh”, Helsingin Sanomat listaa eniten puolueiden autoiluun liittyviä linjanvetoja.

30.3.2017 18:09

”Autoilijoita ei puolueohjelmissa suoraan tyrmätä. Heidät vain jätetään muiden liikennemuotojen jalkoihin. Karu fakta on, että pyöräilyn, joukkoliikenteen ja kävelyn kehittäminen ovat monessa tapauksessa ristiriidassa yksityisautoilun kehittämisen kanssa”, Helsingin Sanomat summaa tilannetta.

Puolueohjelmien perusteella automyönteisimmät puolueet ovat Kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta.

Kokoomuksen ohjelmassa mainitaan teistä huolehtiminen ja riittävät liityntäpysäköintipaikat, mutta varsinaisiin tavoitteisiin on autoilun sijaan nostettu raideratkaisut, bussien sähköistäminen ja pyöräily- ja kävelyteiden kehittäminen.

Kuvassa epärealistiseksikin kritisoitu hahmotelma entisestä moottoritiestä eli tulevaisuuden ns. kaupunkibulevardista. Esimerkiksi Helsingin sisääntuloteiden alentamisen kaduiksi on pelätty tuottavan tulevaisuudessa muun muassa massiivisia ruuhkia ja niiden heijastusvaikutuksia kaikkialle pääkaupunkiseudulle.

Perussuomalaisetkin puhuvat teiden kunnossapidosta, mutta ovat valmiita tinkimään pysäköintipaikkavaatimuksista.

Keskusta puolestaan vaatii kunnossa olevia teitä koko maahan. Enemmän huomiota keskustalaisessakin ohjelmassa saavat silti kevyen liikenteen väylät.

Vene- ja lauttayhteysmyönteisin puolue on puolestaan HS:n selvityksen perusteella Ruotsalainen kansanpuolue RKP.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?