Nouseva autotrendi: Yhden vetotavan osuus selvässä kasvussa

Julkaistu:

VETOTAPA
Tammikuun myyntiluvut olivat nelivetoisten autojen kohdalla ihan muuta kuin kymmenen vuotta sitten.
Takavuosina nelivetoisten autojen markkina Suomessa oli hyvin marginaalinen. Vielä 1980-luvulla, kun maastoautot oli sotilasstrategisista syistä vapautettu autoverosta, nelivetoisia Mitsubishi Pajeroita, Toyota Land Cruisereita ja Nissan Patroleja myytiin melkoisia määriä. Iso ja jämäkkä, oikea nelivetomaasturi kun saattoi maksaa saman verran kuin tavallinen keskikokoinen henkilöauto samalta merkiltä.

Sittemmin maastoautojen verokohtelua muutettiin rajusti, ja varsinkin mainittujen kalliiden maastoautojen myyntimäärät romahtivat selvästi. Tilalle tulivat toki katumaasturit, mutta niistäkin yllättävän pieni osa on nelivetoja.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastoista ei tarkkoja tietoja ole saatavana. Trafin tilastoista ei nimittäin löydy akselitietoja kaikille myydyille uusille autoille, mikä tarkoittaa, että eri vetotapojen määrästä ei olisi eksaktia tietoa.

 

Kymmenen vuotta sitten nelivetoisten autojen markkinaosuus oli alle 10 prosenttia.

Sen sijaan Autoalan Tiedotuskeskuksen laskelmien mukaan esimerkiksi tammikuussa myydyistä uusista autoista 54 prosenttia on etuvetoisia, 30 prosenttia nelivetoisia ja 16 prosenttia takavetoisia.

Maahantuojien kampanjat vaikuttavat todennäköisesti lopullisiin myyntilukuihin melko vähän: isojen, paljon myyvien suosikkimerkkien tapauksissa kampanjoita ei ole juuri ollut tarjolla, kun taas hintavampien ja hieman vähemmän myytyjen merkkien kuten BMW:n tai Mercedeksen myyntimäärät eivät massiivisia hyppyjä tilastoihin tee – siitä huolimatta, että kampanjoiden aikaan esimerkiksi BMW:n nelivetomallien myyntilukemat huitelevat reilusti yli 50 prosentissa.


Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan nelivetoisten autojen myyntimäärät takavuosina vaihtelivat jonkin verran, mutta selvästi trendi on ollut nouseva. Kymmenen vuotta sitten nelivetoisten autojen markkinaosuus oli alle 10 prosenttia, Autoalan Tiedotuskeskuksesta kerrotaan.

Ota kantaa

Mikä on autosi vetotapa?

Etuveto 40% Takaveto 14% Neliveto 44% Minulla ei ole autoa 2%
Ääniä yhteensä 3694

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt