Kännykän näppäily luvalliseksi liikennevaloissa? – Liikenneturva: Uusi laki voi heikentää turvallisuutta

Liikenneturva tulkitsee, että muutokset ehdotuksessa uudeksi tieliikennelaiksi eivät perustu turvallisuuden parantamiseen, vaan osa niistä voi jopa heikentää liikkujien turvallisuutta.

Muun muassa kännykän käyttöön kaavaillut muutokset sapettavat Liikenneturvaa.

24.3.2017 14:12

Liikenneturva hämmästelee kännykän käyttöön liittyviä muutosehdotuksia:

”Tarkkaamattomuus on merkittävä riski suojatieturvallisuudelle. Tähän asiaan on kiinnitettävä huomiota myös tulevassa tieliikennelaissa, kun säännellään älylaitteiden käyttöä liikenteessä. Nyt ehdotetut pykälämuutokset eivät ole suuria, mutta lain perusteluissa on annettu lupa käyttää laitteita liikennevaloissa punaisella valolla. Ratkaisussa ei voi nähdä turvallisuuteen tähtääviä lähtökohtia.”

– Kuinka moni keskeyttäisi viestin näpyttelyn tai laittaisi laitteen pois valon vaihtuessa vihreäksi? Etenkin taajamissa huomio on kiinnitettävä moneen paikkaan ja olla koko ajan valppaana, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen sanoo.

Viime vuonna henkilövahinkoon johtaneita suojatieonnettomuuksia tapahtui vähiten koko 2000-luvulla. Taajamien alhaiset nopeudet ja se, että suojatieturvallisuutta on pidetty julkisessa keskustelussa esillä, ovat yksi syy myönteisempään kehitykseen.

– Tieliikennelain uudistuksessa ehdotetaan myös uutta liikennevirhemaksua, jota voitaisiin käyttää jopa 30 km/h nopeusylityksiin saakka myös taajamissa. Turvallisuuden kannalta ehdotus ei yksinkertaisesti ole perusteltu. Ylinopeuden merkitys koti- ja koulukaduilla on aivan eri luokkaa kuin moottoriteillä, Tarvainen suomii kaavailuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?