Polkupyöräilijöille suunnitellaan kokonaan uutta ja myös sanktioitua varustepakkoa – koskee koko Suomen pyöräkantaa

Merkittävä osa tieliikenteen onnettomuuksista tapahtuu pimeän aikana. Siksi polkupyörienkin valomääräyksiin aiotaan nyt puuttua lakimuutoksen voimalla.

Uusi hämärä- ja pimeäsääntö koskisi kaikkia liikenteessä käytettäviä polkupyöriä. Uudelta valaisinpakolta eivät välttyisi edes kaikkein vanhimmat museokapineet.

17.3.2017 14:44

Kyseessä on meneillään oleva tieliikennelain kokonaisuudistus, johon sisältyy myös kohta ajoneuvon kuljettamiseen hämärässä ja pimeässä.

Tällä hetkellä laki sanoo, että pyöräilijän on huolehdittava siitä, että pyörässä on hämärän tai pimeän aikana käytössä valkoista tai vaaleankeltaista valoa eteen päin näyttävä laite eli ns. etuvalaisin.

Varsinaista takavalaisinta voimassa oleva lainsäädäntö ei tällä hetkellä edellytä - heijastinta kylläkin.

Lakiuudistuksen myötä myös tätä pykälää ollaan nyt muuttamassa. Lainlaatijan suunnitelmien mukaan jatkossa kaikkiin polkupyöriin vaadittaisiin etuvalon ohella myös pimeällä ja hämärällä pakollinen takavalo. Pelkkä heijastin ei enää nykytyyliin riittäisi.

Uusi sääntö koskisi kaikkia hämärän ja pimeän aikana liikenteessä käytettäviä pyöriä, aina satavuotiaasta mummopyörästä alkaen.

Takavalon edellyttäminen polkupyörään voisi olla jatkossa perusteltua, lakiluonnoksessa summataan ja viitataan erityisesti rajoittuneesta näkyvyydestä ja häikäisystä sekä liiallisesta nopeudesta johtuviin liikenteen riskeihin.

Tällä hetkellä ilman lain vaatimaa valoa pyöräilystä voi enimmillään saada 40 euron rikesakon.

Uusien valopykälien toteutuessa vastaava sakottamismahdollisuus ulotettaisiin mitä todennäköisimmin myös takavaloon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?