Helsingin keskustan valtavia parkkihalleja ryhdytään muokkaamaan latauspisteiksi – taustalla energia- ja ilmastopaketti

Muun muassa sähköautojen latauspalveluja tuottava Parkkisähkö Oy ja Helsingin johtava pysäköintipalvelujen tarjoaja EuroPark Finland Oy ovat sopineet yhteistyöstä pysäköintihalleihin asennettavista sähköautojen latauspisteistä.

Täyssähköautojen ohella myös ns. plug-in hybridit (kuvassa) ovat sähköverkosta ladattavia.

2.3.2017 8:54

Ensimmäiset latauspisteet otetaan käyttöön tänään torstaina 2.3. EuroParkin P-CityForumissa, P-Elielissä ja P-Kluuvissa. Tavoitteena on lähiaikoina asentaa latauspisteitä myös muihin EuroParkin pysäköintihalleihin kysynnän mukaan.

Yritysten mukaan sähköautojen määrä tulee lähivuosina voimakkaasti kasvamaan Suomessa ja palveluja kehitetään vastaamaan kysyntää.

– Sähköautoihin liittyen puhutaan paljon muna-kana-dilemmasta, mutta meille asia on huomattavasti yksinkertaisempi. Jos sähköautojen latauspisteille on kysyntää, me vastaamme siihen, sanoo EuroPark Finland Oy:n toimitusjohtaja Christer Hede.

Hallituksen kaavailujen mukaan maamme teillä liikkuu vuoteen 2030 mennessä noin 250 000 sähköautoa. Tavoitteen taustalla on Suomen energia- ja ilmastopaketti.

Lisäksi kaikki merkittävät autovalmistajat ovat ilmaisseet aikeensa tuoda markkinoille uusia sähköautomalleja, jopa mallistoja.

– Numeraaliset tavoitteet on kirjattu eikä niitä enää kannata kyseenalaistaa. Parkkisähkö Oy:n tehtävä on kääriä hihat ja ottaa iso rooli kokonaisvaltaisena palvelukonseptin tuottajana. EuroParkin kaltaiset alan ammattilaiset näkevät nykytilanteen autoteollisuuden ohella paremmin kuin monet muut. Siksi heille on luonnollista ryhtyä juuri nyt tarjoamaan latauspalveluja asiakkailleen, toteaa Parkkisähkö Oy:n toimitusjohtaja Jiri Räsänen.

Sähköautojen määrän kasvu johtaa latauspisteiden yleistymiseen siellä missä sähköautot seisovat pidempiä aikoja.

Seikka on huomioitu myös kiinteistöjen energiapisteytyksessä sekä vuonna 2019 voimaan astuvassa EU-lainsäädännössä, joka koskee kiinteistöjen ja uudisrakennusten sähköautovalmiutta (EVR, Electronic Vehicle Ready).

Vuonna 2015 sähköautojen myynti kasvoi Suomessa 60 prosenttia, joskin sähköautojen myyntimäärät ovat yhä perinteisiin voimanlähteisiin verrattuna verraten pieniä. Autojen hintojen laskiessa ja mallistojen laajentuessa myyntimäärät tulevat kuitenkin mitä todennäköisimmin kasvamaan vuosi vuodelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?