Ministeriö: Mopojen ja moottoripyörien rengassääntöjä tiukennetaan – jarrullisten peräkärryjen nastapakko sen sijaan poistumassa

Liikenneministeriön ehdottamassa uudessa tieliikennelaissa muutettaisiin myös lukuisia rengassääntöjä.

Voimassa olevan säännön mukaan myös perävaunussa on käytettävä nastarenkaita, jos sellaiset on vetoautossa. Uuden lain myötä tämäkin pakko poistuisi.

16.2.2017 11:48

Käytännössä vaatimus talvirenkaiden käytöstä koskisi aiempaa yhtenäisempänä useimpia moottorikäyttöisiä ajoneuvoja.

Esimerkkinä edellisestä kolmen millimetrin kulutuspintasääntö talvirenkaiden käyttöaikana tulisi lakitekstin mukaan koskemaan uutena myös moottoripyöriä, mopoja, kolmipyöriä, nelipyöriä, raskaita nelipyöriä ja kevyitä nelipyöriä.

Aiemmin esim. mopon talvirenkaiksi ovat kelvanneet ns. karkeakuvioiset, ilman M+S -merkintää olleet renkaat joiden ei siis ole tarvinnut olla virallisesti talvikäyttöön tarkoitettuja.

Poikkeuksia sallittaisiin jatkossa vain, mikäli talvirenkaita ei ole kyseiseen ajoneuvoon lainkaan saatavilla.

Kesärenkaiden osalta yli 40 km/h kulkevien moottoripyörien, mopojen, kolmi- ja nelipyörien sekä kevyiden nelipyörien ja näiden perävaunujen yhden millin uravaatimus kasvaisi 1,6 milliin.

Rengaspykälissä puolestaan lievennettäisiin mm. henkilö- tai pakettiautoon kytketyn jarrullisen perävaunun nastarengassääntöä.

Voimassa olevan säännön mukaan myös perävaunussa on käytettävä nastarenkaita, jos sellaiset on vetoautossa. Jatkossakin entinen käytäntö olisi liikenneturvallisuuden kannalta suositeltavaa, mutta nykyinen ehdoton vaatimus poistettaisiin.

Näin ollen nastarenkaallisella vetoautolla saisi ehdotuksen toteutuessa vetää myös nastattomilla talvirenkailla varustettua jarrullista perävaunua kuten esimerkiksi hevos- tai autotraileria.

Sääntömuutoksen taustalla on ministeriön mukaan perävaunujen vuokraustoiminta, jossa kyseinen sääntö aiheuttaa usein ongelmia. Tämä johtuu ministeriön mukaan siitä, että vuokraaja ei välttämättä osaa määritellä etukäteen, mikä rengastus vuokraperävaunussa pitäisi luovutushetkellä olla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?