Lakiluonnos: Polkupyörällä voisi ajaa liikennettä vastaan

Uuden tieliikennelain lakiluonnoksen kantavana tavoitteena on suojella erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevia liikenteessä.

Uudessa laissa halutaan suojella jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

15.2.2017 12:01

Siksi säädösehdotuksissa on pyritty ottamaan huomioon erityisesti jalankulku ja polkupyöräily, Liikenne- ja viestintäministeriö viestitti tänään.

Polkupyöräilysäännöksiä selkeytettäisiin siten, että uudella liikennemerkillä voitaisiin sallia kaksisuuntainen pyöräily yksisuuntaisella kadulla. Pyöräillä voisi yksisuuntaisella ajoradalla ajosuuntaa vastaan, jos tästä olisi ilmoitettu liikennemerkillä. Sääntely edistäisi pyöräilyä.

Lakiin otettaisiin myös uusi käsite pyöräkatu, jolla autoilijan tulisi antaa esteetön kulku pyörille ja sovittaa nopeutensa pyörien liikenteen mukaiseksi. Pyörätien jatkeen voisi tulevaisuudessa merkitä vain, jos risteävällä tielle olisi asetettu ajoneuvoliikenteelle väistämisvelvollisuus.

Suojateiden näkyvyyttä parannettaisiin siten, että ne tulisi jatkossa merkitä aina sekä liikennemerkillä että tiemerkinnällä.

Polkupyöräkypärän ja heijastimen käyttösuositukset pois laista

Tavoitteena on myös, että tienkäyttäjät ottaisivat enemmän vastuuta omasta liikenneturvallisuudestaan. Esimerkiksi polkupyöräkypärän ja heijastimen käyttöä suosittavat säännökset poistettaisiin laista ja niiden käyttöön kannustettaisiin tehokkaammilla keinoilla.

Lainvalmistelussa todettiin, että kypäräpakko olisi ongelmallinen esimerkiksi uudenlaisten yhteiskäyttöisten kaupunkipyörien käytettävyyden kannalta.

Pyörään tulisi uudessa laissa pakolliseksi varusteeksi punaista valoa näyttävä takavalaisin, kun ajetaan pimeässä tai hämärässä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?